12 SZE 2022

Szépségápolási trendek amitől idősebbnek látszol!

Címkék:

Szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikus


Egy bizonyos kor betöltése után szinte minden szépészeti művelet arról szó, hogy fiatalabbnak lássanak korunknál, de sokszor minden igyekezet ellenére épp az ellenező hatást lehet elérni egy egy lépéssel.
Az alábbi cikkben összeszedtem nektek azokat a leggyakoribb szépészeti hibákat amikkel éveket öregítesz magadon!

Szépségápolási trendek amitől idősebbnek látszol!

1. Túl vastagon formázott szemöldök


A szemöldök az egyik legszembetűnőbb részlete arcunknak, feladata hogy keretezze az arcvonásunkat, kiemelje a szemformát. A nagyon vastag és sötét szemöldök kemény és durva látszatot kölcsönöz arcvonásoknak illetve férfiassá teszi a kinézetet. Bár a mai divat szerint a természetes vonású a kissé határozottabb szemöldököt részesítjük inkább előnyben, ellentétben a 20-as 30-as évekbeli ceruzavékony szemöldökkel, de meg kell találni azt az egyensúlyt ami egyrészt arckarakterünkkel, bőr-haj és szemszínünkkel harmonizál, és nem pedig elnyomja az arc többi részleteit.


2. Túlzásba barnított bőr


A túlzásba vitt napozás, szoláriumozás nemcsak a bőr állapotára van visszafordíthatalanul romboló hatással, hanem esztétikailag is több évvel idősebbnek tűnik az aki hosszú időn keresztül mértéktelenül barnítja magát. A 80-as 90-es évek divatja szerint minél barnább volt valaki, annál menőbb volt, és ha nem a napon égette magát feketére akkor a szoláriumban tette ezt meg.
Ma már minden értelmes ember tudja, hogy a napozás-szoláriumozás káros és öregít! A nagy mennyiségű UV fény nagymértékben károsítja a sejt DNS-ét, kollagénromboló hatású, szárítja, vastagítja és ráncosítja a bőrt, emellett nagyobb kockázattal fordul elő rosszindulatú bőrdaganat. Ma már nem az elégetett bőr a divat, hanem az egészséges bőr, legyen akár világos tónusú, vagy kreol árnyalatú.


3. Túl sok BOTOX vagy feltöltés


Igen, igen, akár mennyire is hihetetlen de némely orvosi szépészeti kezelés az elvárások ellenére öregít! A ráncok célirányos eltüntetése még nem vezet a fiatal bőr eléréséhez, sőt sokszor a túlzásba vitt beavatkozásoktól az arc erőltetett, mű és “izzadságszagú” kinézetet von maga után, amiről ordít, hogy ‘öregszem, de nem tudom elfogadni!!’
A fiatalos külső megtartása soktényezős feladat, ami kiterjed a egészséges mentalitás, energikus, fitt külső, és egészséges bőrszerkezet fogalmára. Ez utóbbiról szólnék néhány szót röviden. Az egészséges fiatalos bőr tömör, optimális a nedvességtartalma, a kollagén és elasztin állomány pedig kitölti a szövetszerkezetet, a bőrfelszín pedig homogén, egységes színezetű. Az arc élvonalai határozottak, a mandibula (állkapocscsont) láthatóan elkülöníti az arcrészt a nyaktól. A kor előrehaladtával a sejtek megfogyatkoznak, a bőr meglazul és elindul lefele a nyak irányába, elmosva az arc vonalait. Igazából ez nyújtja leginkább az öregítő látványt az arcon, nem pedig a ráncok. Vegyük példának az olyan sármos 40-50 feletti férfiakat, akik mély ráncokkal is nagyon vonzóak!
A fiatalos bőr mimikai izomzata mozgékony, és dinamikus kifejezésű. A túlzásba vitt és az egész arc mimikát lebénító BOTOX injekció, pont ezt a mozgást akadályozza meg, amitől a megjelenés merev, enervált kifejezést fog sugározni. Gondoljunk bele, amikor egy idős ember mozgását utánozzuk akkor lelassult merev mozgást mímelünk. Ugyan így a merev arckifejezés öregít!
Ha pedig túlzásba vitt hyaluronsav feltöltésről beszélünk, akkor bőr agyontöltött, felpuffadt hatású lesz, ami inkább egy alkolista benyomását teszi, és cseppet sem fiatalítja a kinézetet, mivel semmi fiatalító hatása nincs a bőrszerkezetre.
Tehát a felöltés és a BOTOX nem bőrfiatalítás! Korrekcióként lehet használni, indokolt esetben.
A bőr állapotának javulását a bőrfiatalító kezelések hozzák amik a bőr sejtjeinek megsokszorosításával, a bőrszerkezet javulását hozzák. Ilyenek a kollagén indukciós eljárások, a lézerek, rádiofrekvencia, IPL, fókuszált UH..stb.

4. Hosszú sűrű műszempilla


A természetes dús szempilla gyönyörű. Kiemeli, nagyítja, és dinamikát ad a szemformának. Ellentétben az épített szempilláknál a ‘kevesebb több’ szabály lép életbe. Nincs annál kiábrándítóbb, ha szempillák helyett sűrű partvis pislog vissza ránk. A természetellenesen hosszú és sűrű szempilla, olcsó és mérhetetlenül proli kinézetet ad viselőjének. Az éjszakai “munkások” és a transzvesztik védjegyeként tartott szempilla sörény cseppet sem vonzó, az igéző pillantás helyett igénytelen és erőltetett hatást kelt. Nem beszélve arról, hogy egy idő után lepotyog, hiányos, kócos, kusza drótkefe lesz szempillák helyett. Ha a saját szempillád nagyon rövid és ritka akkor megoldás lehet a műszempilla, de csakis a természetes hatású, egy kicsivel hosszabb méretben a saját pilláknál. Csakis megbízható profi szakembert válassz!!


5. Túl sok alapozó


Ha a bőr ápolatlan, sokszor a túlzott mértékű alapozó és púder használatával próbálják eltüntetni a bőrhibákat. A többrétegű vakolat benyomását keltő alapozás beleül a ráncokba, darabos hatást kelt. Ha nincs jól eldolgozva a korrektor és az alapozó akkor a finom szarkalábak is mély ráncokká válhatnak. Sokszor az okozza a problémát, hogy nem megfelelő fényviszonyok mellett történik a sminkelés, ami a nappali fényben teljesen más hatást kelt, foltos hatású lesz és sokszor élesen elhatárolódik az arc élvonalától, így az arcbőr árnyalata más lesz mint a nyak.
A make up ugyan egységesíti az arcbőrt, kiemeli a vonásokat, de mindenképp az egészséges, ápolt bőr elérésére kell elsősorban törekedni.


6. A bőrszíntől több árnyalattal eltérő alapozó


Az alapozó kiválasztásánál figyelnünk kell arra, hogy a bőr színének, tónusának megfelelő színt válassz.
Az alapozónak úgy kell kinéznie, hogy ne is lehessen észrevenni, és az arcon a smink helyett az egységes bőrnek látszódjon. Ha túlvilágos alapozót választasz, akkor sápadt, rizsporos benyomású képet mutatsz, beteges hatást kelt. Ha túl sötét akkor az kiemeli az arc előnytelen vonásait, és plusz évekkel gazdagodhat a kinézeted. Nagyon fontos a tónus kiválasztása, pl.hogy rózsás, vagy sárgás színárnyalatú e a bőröd. Ha nem a megfelelő árnyalatot viszed fel, az nemcsak előnytelen, hanem felhívja a figyelmet a szakszerűtlen sminkelésre.

7. A szem helytelen kifestése


Ha nem megfelelően sminkeled a szemvonalat akkor az ellenkező hatást éred el vele. A túl erős és sötét szemfesték főleg a nappali fényben nagyon drámai hatást kelt. A kék és a zöld szín, kevés nőnek áll jól, sokan azt gondolják, hogy kiemeli a szemszínt, de épp ellenkezőleg, eltompítja és elvonja a figyelmet a szemről. Sosem szabad szemöldökig ugyanazt a színt használni, több színnel árnyalni és satírozni kell a fiatalos és tökéletes hatás eléréséhez. A szemhélytus használata, csak profi kezeknek való, ha nem tudsz tökéletes ívű, vékony vonalat húzni, akkor hagyd el ezt a lépést. Ha pedig az alsó íven kihúzod a szemed az összenyomja a szemed, lefele húzza a tekintetet, kiemeli a karikákat, amitől öregebbnek és fáradtabbnak látszol. A fiatalos hatás eléréséhez lágyítani kell a vonalakat, a megfelelő árnyalat kiválasztása csodákra képes.


8. Fekete árnyalatok a ruhában, sminkben


Tudvalevő, hogy a fekete szín öregít. Persze nem mindegy, hogy nappal vagy este viseled őket. Egy nyitott koktélruha, vagy egy egy fekete ruhadarab vagy kiegészítő még nem tesz öreges benyomást, de ha tetőtől talpig minden ruhadarab fekete vagy sötét árnyalatú akkor bizony korosabbnak látszol. Minél idősebb vagy, annál jobban részesísd előnyben a szines, vagy világosabb ruházatot. A make up kiválasztásánál is ugyanez a helyzet, a sötét szemhély, szemöldök, szájszín idősebb látszatot kelt.

9. Rosszul megválasztott frizura


Az egyik legszembetűnőbb viseletünk a frizura. Egy jó hajviselet éveket fiatalíthat, de ha rosszul választunk, vagy elhanyagoljuk hajunkat az akár évtizedeket is öregíthet megjelenésünkön. Megszámlálhatatlan lehetőség van a legújabb trendek között, amit korunknak, személyiségünknek, arcformánknak és alkalomnak megfelelően választhatunk, de fontos, hogy szakszerűen vágassuk, ápoljuk hajunkat. Csak az egészséges haj lesz fiatalos, és bármilyen színt is választasz sose hagyd vastagon lenőni, mert attól rendkívül elhanyagolt lesz a kinézeted. Divatos mostanában az ezüst színű hajszín.. de bármennyire is szereted, ez a hajszín erőteljesen öregít. A hamvasszőkével is vigyázzunk, minél idősebb vagy annál kevésbé áll jól a nagyon világos szőke. Egy kor után inkább öregít, mint fiatalít. Szintén kerüld a túl barna bőr és túl világos haj kombinációt.


10. Csillogó bőr


A csillogó fénylő bőr nem ugyanaz mint az fiatalos ragyogás. A zsírosan fénylő bőr elhanyagolt benyomást tesz, kiemeli az előnytelen vonásokat. Nagyítja az orrot, megvilágítja és mélyíti a szem alatti árkot, kiemeli í mimikai ráncokat. Sokan vásárolnak fénylő hatású alapozót, de vigyázat ez csak tökéletes arcformánál vagy alkalmi fotókon, megfelelő fényviszonyok között áll jól. Könnyen előfordulhat, hogy inkább túlhajszolt, izzadó bőr látszatát kelti, ahelyett hogy friss és energikus kinézetet adna. Ha olajos típusú a bőröd, körültekintően válassz arckrémet, csak hidratáló és faggyúműködést szabályzó terméket használj, sok anti aging termék tartalmaz növényi olajokat, ami még zsírosabbá teszi a bőrt. Használj napközben mattító alapozót és púdert.


11. A száj természetes színénél világosabb rúzs


Még a fiataloknak sem ajánlom, idősebb korban pedig kifejezetten kerülendő. A világos szájszín élettelen hatást kelt, mintha a sírból jött volna vissza a viselője. A zombifilmekben is világosra maszkolják a feltámadt holtakat, tehát ha nem szeretnél hullának látszani, akkor ne használj világos vagy matt fényű rúzst.


12. Vékonyra szedett, ritkás szemöldök.


Néhány évtizeddel ezelőtt divat volt a vékony csíkra szedett szemöldök, de ez ma már idejemúlt, inkább a természetes hatású szemöldököket részesítjük előnyben. A szép szemöldök tömör szálú, belül vastagabb, kifele ívesen vékonyodik. A vékony, alig-alig látszó szemöldök öreges hatást kelt. Ha eredendően ritka szemöldököd van akkor érdemes korrigálni szemöldökceruzával, vagy tartósan sminktetoválással.

13. Teljesen kiszedett szemöldök a tetoválás alatt


A sminktetoválás nemcsak a tartóssága miatt népszerű, hanem korrigálni tudja a szemöldökvonal hibáit, új ívet adhat a határozatlan vonalaknak, illetve színben is frissíti a szemöldököt.
Valamiért mégis sokan kihúzogatják, vagy leborotválják a saját szőrzetet és csak a tetovált szemöldökvonal kerül előtérbe. Ez nagyon természetellenes, még akkor is ha szépen elkészített tetoválásról van szó. Az asszimetrikus, vagy túl magasan, vagy halánték irányban túlhúzott szemöldökökíveknél pedig ordít a hiba, felhívja a figyelmet az elrontott tetoválásra. A szemöldöktetoválásnak nem az a lényege, hogy rajzoltassunk egy új vonalat az arcunkra, hanem hogy a meglévő szemöldököt kiemelje, korrigálja. (kivétel, ha egy betegségből adódóan, nincs saját szőrzet) Az önmagában virító szemöldökrajz, mű hatást kelt, bohócszerűvé teszi az arcot.


14. Erős szájkontúr


Már nem divat az erős szájkontúr, ma már idejemúlt az olyan kontúr rajzolása ami külön él a szájtól. Ha ki akarod emelni a szájvonalat akkor plasztikusan kell árnyékolni, az éles vonalat el kell mosni a száj belseje felé. Erre akár szájfényt vagy rúzst is felvihetsz, de figyelj arra hogy el legyen satírozva a körvonal.15. A szépségápolás hiánya


Utoljára, de cseppet sem utolsósorban pár szót szólnék a szépségápolás fontosságáról. Ha valakinek nincs is igénye fiatalosnak látszani , akkor is érdemes egy kicsit foglalkozni a külsővel, hiszen meghatározó társadalmi elvárás az igényes megjelenés akár a munkahelyen, akár a magánéletben. Számos kutatás bizonyítja, hogy a vonzó külsővel rendelkező emberek sikeresebbek. A vonzó kifejezés elég tág fogalmat jelent, nem elsősorban az egykaptafára készített fotómodell külsőt jelenti. Vonzónak lenni azt jelenti, hogy harmonikus külsővel és pozitív kisugárzással rendelkezel. Súlytól, genetikától, származástól és kortól függetlenül. A velünk született genetikai jellemzőket nem feltétlenül tudjuk megváltoztatni, de már számos lehetőség van a kezünkben, hogy az esetleges előnytelen külső részleteket elfedjük, korrigáljuk, és egy jó megjelenésű, egészséges külsőt varázsoljunk magunknak. A kor előrehaladtával sajnos előnytelenül változik a külsőnk, de az időben elkezdett prevenciós lépések szépségápolási rutinok, kezelési formák (pl, bőrfiatalítás, pigmentfoltok eltávolítása, arclifting…stb) sok sok évet vissza tud adni a fiatalos megjelenésünkből. A leginkább öregítő tényezők a korosodás miatt kialakult lógó, petyhüdt bőr, ráncok, foltok, értágulatok, növedékek megjelenése, de a szépségipar és tudomány jóvoltából ezekre mind van már megfelelő megoldás.
Ha szépségápolásról és bőrfiatalításról beszélünk, számomra az elsődleges szempont mindig a természetesség megtartása, kezeléseim, javaslataim mindig az egészséges és természetes szépség elérésére fókuszálnak, akár a bőrszerkezet javításáról, esztétikai bőrhibák korrigálásáról legyen szó.Moncz Henriette
szakoktató kozmetikus
Olvass tovább

20 JÚL 2022

Szépségápolási tévhitek a kánikulában

Címkék:

.

Szépségápolási tévhitek a kánikulában

Szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikusBerobbant a kánikula, egymást érik a hőségriasztások a forró napokon. A tartós hőség jelentős fizikai, mentális és érzelmi megterhelést jelent, amire érdemes a megfelelő ­óvintézkedésekkel felkészülni. Mit tehetünk azért, hogy a legforróbb napokat a legkevesebb szenvedéssel vészeljük át? Lássuk mik azok a tévhitek amelyekkel szakemberként a leggyakrabban találkozom.Magas faktorú naptejjel bátran napozhatok!


A fényvédő készítmények ugyan védenek egy bizonyos mértékig, de nincs 100%-os védelem. Az extrém magas UV sugárzást nem lehet kivédeni, csak úgy ha kerüljük a napot. A fényvédő krém minőségétől és védőképességétől függően egy kis ideig elkerülhetjük a leégést, de az a biztos, ha minimálisra csökkentjük a napon való tartózkodást, illetve kis időintervallumokat töltünk a napfényben. A legtöbb napkrém víztaszító hatású, zsírosabb készítmény, de elég hamar leoldódik a vízben, tehát vízből távozva újból be kell kenni testünket, különös figyelmet fordítva az arc, dekoltázs vállak és hát részre, mert leginkább ezek a testrészek vannak kitéve az erős sugaraknak.Fényvédő készítményeknél ne a faktorszámot figyeld, hanem a fényvédelem mértékét, és hogy véd e az UV A sugarak ellen a készítmény! A naptejeken keresd a high protection és a bekarikázott UVA feliratot!


35-40 fok meleget csak vízparton lehet kibírni!


Sajnos ez a magas UV sugárzás sem a vízben, sem a víz közelében nem jó, sőt még veszélyesebb a bőr és a szervezet számára. Az UV fényt a víz visszaveri, a víztükörről visszaverődő napsugarak összegződnek a természetes sugárzással, így dupla sugárzás éri a testünket. A hűvös vízben tartózkodva kevésbé érezzük melegnek a kinti hőmérsékletet, de ne feledjük hogy ez csak a hőérzetünket változtatja meg, a nap ugyanúgy éri bőrünket a víz felszínén és a vízből kiemelkedve. Különösen védjük szemünket az erős napsütésben, az szűretlen UV fény szemkárosodáshoz vezet!
A legjobb ha ezeket a napokat inkább a hűvösebb helyeken, légkondícionált szobában vészeljük át. Ha elkerülhetetlen a szabadban való tartózkodás akkor, keressük az árnyékos helyeket, illetve védjük bőrünket maximálisan, fényvédő készítményekkel, megfelelő ruházattal, napszemüveggel, kalappal! Ez nagyon fontos!!


Minél kevesebb ruha legyen rajtam!


Sokszor azt gondoljuk, hogy a nagy forróságban a pántos top, és a forrónaci a legmegfelelőbb viselet. De így tesszük ki a bőrünket és a testünket a legnagyobb ártalomnak. Ráadásul sokszor belepréseljük magunkat egy szteccs ruhadarabba, amitől még jobban átmelegszik a test, a műszálas anyagoktól fokozódik az izzadás, légszomjat érzünk. Vegyünk példát a sivatagban élő emberekről, akiknek már nagy tapasztalatuk van 40 fokos hőség legmegfelelőbb öltözékéről. Öltözzünk szellős, lezser, természetes anyagból készült, leginkább világos színű öltözetbe, ami védi a melkast, a vállakat. A vékony légáteresztő anyagok védenek a napfénytől és a hőségtől, a fekete testhezpattanós öltözéket tegyük el a kicsit hűvösebb napokra.


Permetezem magam vízzel a forróságban!


Igen, ez tök jó hűs érzést kelt a testnek, de vigyázat! A magunkra locsolt víz, a vízcseppek formájában nagyítóként működik, azaz az ultraibolya (UV) sugárzás felerősödik a vízcsepp fókuszálása által. A cseppek alatt megnő a pigmentálódás veszélye, és barna foltok kialakulásához vezet. A napfoltok elkerülése érdekében oszlassuk el a vízcseppeket a bőrön, vagy töröljük meg testünket törülközővel. Az is segít, ha vizes testtel mozgunk, mert úgy nem egy szögből éri a testen lévő vízcseppeket a napfény, így a nagyító elv nem érvényesül.


Nem baj ha leégek egy kicsit, majd bebarnul a bőröm!


Ez az a mondat amire az összes bőrgyógyásznak és kozmetikusnak feláll a szőr a hátán!
De! Baj ha leégsz!!! A I, II, III fokú napégés, jó esetben csak esztétikai problémát okoz, de sajnos nem kevés esetben megindul egy rosszindulatú bőrreakció, ugyanis ha a bőr felső rétege nem képes meggátolni az UV-sugarak mélyebb bőrrétegekbe való bejutását, vagyis leégsz, akkor helyrehozhatatlan sejtkárosodás keletkezik, aminek következtében rákos sejtek képződhetnek.
A leégés növeli a bőrrák (melanóma) kockázatát, de még leégés nélkül is sok negatív hatással kell számolnunk a védelem nélküli napfürdőzés során. Főleg az UVA sugarak tehetők felelőssé a bőr korai öregedéséért, amit úgy hívunk, hogy Photoaging.
A sugarak roncsolják a bőr kollagén állományát, leállítják a kötőszövet kollagén és elasztin termelését. Ezért sokkal ráncosabbak a sokat napozott, szoláriumozott emberek. Minél idősebb a bőr, annál jobban kell vigyázni a napozással, hiszen az idősebb bőr kevesebb kollagén rostot tartalmaz.

Ha mégis leégett a bőr akkor ügyeljünk rá, hogy aznap már ne menjünk napra és a következő 1-2 napban is kerüljük az UV sugárzást! A leégett bőrre tegyünk nedves borogatást, és kenjük be hűsítő, panthenol tartalmú készítményekkel. Ha nagyfokú a leégés vegyünk be gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tablettát, és forduljunk orvoshoz.Fehér a bőröm, elmegyek szoliba, hogy megalapozzam a nyári szinem!


Ugye tudod, hogy a gyors barnítás érdekében a szolárium a napnál lényegesen erősebb UV sugárdózist ad le, ami az egyenlítői déli napfény sugárértékének felel meg?!
Ezek a készülékek legnagyobbrészt UV-A sugarakat bocsátanak ki, és csak 1-3% -ban adnak le UV B sugarakat. Hatásukra elsődlegesen olyan pigmentek, azaz festéksejtek keletkeznek a bőrben, amelyek nem védik megfelelően a sejtjeinket.
Míg ugyanis az UV-B sugarak által képződő festékszemcsék (melaninok) a sejmagot védik– ha elég a fényből, bőrpírral jelzik is a veszélyt.
A szoláriumban elnyert barnaság nem véd napozáskor a leégéstől, ugyanúgy leéghetsz, mint szolárium nélkül! Az egyenletes és hasznos melanin réteg eléréséhez, többször kevesebb ideig tartózkodj napon, és lassan szoktasd hozzá a bőrt a napfényhez. Az így kialakult barnább bőr, már kellő védelmet nyújt a megfelelő óvintézkedések mellett a napon tartózkodáshoz, emelett sokkal természetesebb barna tónust ad, a szolárium által kapott szürkés-vörös bőrszínhez képest.

Nem véletlen tehát, hogy a szakmai szervezetek, az európai országok bőrrák elleni harcra alakult szakmai szövetsége), az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság a magyar bőrgyógyászok nagy részével együtt alapvetően sem kozmetikai célból, sem
a jó közérzet növelésére, sem betegség megelőzésre nem tartják indokoltnak a
szoláriumok használatát. Sőt, arra is többször felhívták a figyelmet, hogy a szoláriumokból
leadott mindkét sugárféleség – a hosszú hullámú UV-A és a rövidhullámú UV-B
sugarak – egyértelműen felelőssé tehető a bőrrák kialakulásáért, s hogy a gyakori
és a szükségesnél nagyobb sugárdózis nem csak a bőrt, hanem az immunrendszert
is károsítja.


Napozás előtt ki kell nyomkodni a mitteszereket, mert különben beleég a bőrbe!


Ezt már nagyon sokat hallottam, de fel kell, hogy nyissam a szemeteket, a mitteszer NEM ég bele a bőrbe! A mitteszerek faggyúképződmények. A faggyú a meleg hatására kissé olvadni kezd, ilyenkor kicsit zsírosabb is a bőr. A nap a bőrfelszínt ugyan meg tudja égetni, de ennek semmi köze nincs a mitteszerekhez. A bőröd rendszeresen tisztíttasd, ne csak napozás előtt! Sőt! A frissen kinyomkodott, kissé heges bőrön az erős napsugárzás komoly károkat okoz, a bőr könnyebben megég a hámsérülés következtében és foltos lesz!Strandolás előtt legyantázom magam!


Ez is mindig az utolsó pillanatra marad, ugye? Persze, az ember lánya nem megy ki szőrösen a strandra, de ezt mindenképp pár nappal a napozás előtt kell elvégezni. Ugyanis a gyantázással mikrosebek keletkeznek a bőrön, ami azt jelenti, hogy kis pontokban védtelen a bőrfelület. Ha közvetlenül a gyantázás után éri a napsugárzás a bőrt, akkor csúnyán meg tud égni, és a bőrfeszín foltos és pöttyös lesz. Másrészt pedig ilyenkor megnő a fertőzésveszély a szőrtüsző körül, ami szőrtüszőgyulladást okoz. Férfiaknál az arcszőrzet borotválására is ez a szabály, ne közvetlenül napozás előtt borotválkozz. A borotva is apró hámsérüléseket okoz, főleg az erős arcszőrzet esetében, így szintén nem javasolt utána erős napsütésben tartózkodni.


Eltávolítok mindent a bőrömről napozás előtt, mert különben foltos lesz!


Az rendben van, ha nem megyünk ki a napra talpig esti sminkben, de óvatosan a lemosással. Ha teljesen letisztítjuk az arcbőrt, akkor eltávolítjuk a bőrfelszíni emulziót (védő lipid réteg), ami pont arra hivatott, hogy védjen a környezeti hatásokkal szemben. A mai korszerű make up termékek, egyrészt fizikai fényvédőként szolgálnak, megakadályozzák a láthatatlan vízleadást és minden tévhit ellenére nem lépnek reakcióba a napfénnyel. Tehát pont ellenkezőleg, egy könnyű alapozó védelmet szolgáltat a bőrnek, és nem attól leszel foltos, hogy magadon hagyod, hanem attól ha lemosod. Ha mégis így teszel, gondoskodj a megfelelő fényvédelem utánpótlásáról! Tehát napkrém kötelező!
Gyorsan le kell fogynom mielőtt fürdőruhát veszek fel!


Jelentkezzen az akinek sikerült már pár nap alatt beach body-t szereznie? Lefoglalsz egy nyaralást egy szuper tengerparton, és utazás előtt fejben összeállítod mit veszel fel. Esetleg veszel egy új fürdőruhát, felpróbálod és rájössz, hogy a sok nassolás nyomot hagyott a csodás testeden. Jöhet a pánikszerű fogyókúra és a cellulitkezelés. Sokszor hallom a vendégeimtől ezt: -Jövőhéten megyek nyaralni, ugye jöhetek minden nap? Ugye addigra fog látszani valami? - Nem Drágaságom! Ha szeretnél ledobni pár kilót, minimum 2 hónappal az esemény előtt el kell kezdened diétázni! A pár napos koplalástól nem fogysz, csak ideges leszel, mert a szervezet metabolizmusa nem erre van kitalálva. Az egyoldalú energiaszegény étrend, rossz hatással van a szervezetedre, és a szellemi teljesítőképességed is csökken. A gépi alakformáló kezelések ugyan tudnak látványos eredményeket hozni a kötőszövet simaságát illetően, de ezt is legalább 3-4 héttel az utazás előtt el kell kezdeni.
De a javaslatom inkább az, hogy egész évben táplálkozz tudatosan, mozogj sokat, mert minden évben lesz nyár, ez nem jön váratlanul, mint egy felhőszakadás, tehát van időd egész évben felkészülni rá! :)
Olvass tovább

09 JAN 2022

Az alkohol hatása a bőrre

Címkék:

Szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikusAz ünnepek, a szilveszter időszakában elfogyasztott jelentős mennyiségű alkohol komoly csapás a bőrre. Az év végi ünnepi időszakban még azok is hajlamosak kiengedni, akik egész évben odafigyelnek az egészségükre.


Az alkohol hatása a bőrre

Milyen tüneteket okoz az alkohol?

- Már kis mennyiségű alkohol is kitágítja a hajszálereket, rendszeres fogyasztása pedig rosaceát okoz, tartóssá teszi a kipirosodást, ami messziről kiabáló jele a alkohol fogyasztásnak.
- Nagy mértékben dehidratálja a bőrt, mivel vízelvonó hatása van, ennek következtében a bőrfelszín száraz, sérülésre hajlamos lesz. A szaruréteg megvastagodása miatt a bőrfelszín érdesebbé, húzódó érzetet kelt.
Az öregedési folyamatok felgyorsulnak, a ráncok mélyülnek. Az alkohol nagymértékben gátolja a sejtek regenerálódását.
Ödémás, puffadt lesz a bőr. Bár a felszínről elvonja a vizet, a kötőszöveti rétegben felhalmozza a nedvességet, vizenyős lesz a bőr. A legszembetűnőbb a szem alatti rész táskásodása, mert ott a legvékonyabb a bőr. A túlzott alkoholfogyasztás másik kiabáló jele a duzzadt felpuffadt arcbőr.
A tartós és nagymértékű alkoholfogyasztás hatására az arc színe megváltozik, matt, lilás-szürke tónusa lesz.
Az alkohol szervezetre való káros hatása nagymértékben rontja a bőr minőségét, befolyásolja a hormonális rendszert, az inzulinszintet, a szív és érrendszert, az emésztést és szinte az összes szervre romboló hatással van. Mivel a bőr tükrözi a belső folyamatokat, így elsőként a bőrön jelentkeznek az tünetek, ami a pattanásoktól az ekcémáig széles repertoárban hozzájárul bőrproblémákhoz.

Mi a teendőnk ha rendbe szeretnénk hozni a bőrünket?

Ha a megelőzésről már lekéstünk akkor az első, hogy fogyasszunk sok tiszta vizet, hogy tisztuljon a szervezetünk. Próbáljunk minél egészségesebben étkezni, vigyünk be a szervezetbe minél több ásványi anyagot és vitamint. Látogassuk meg kozmetikusunkat, hogy a dehidratált bőrünket professzionális hatóanyagokkal mély rétegekben táplálja. Ha megjelentek a hajszálerek, akkor IPL villanófényes kezeléssel lehet leghatékonyabban kezelni a problémát. Kérjen tanácsot szakembertől, hogy milyen esztétikai kezelések szükségesek az Ön bőrének személyreszabott kezeléséről.
Olvass tovább

03 AUG 2021

Porcelán fehértől a barna bronzos bőrig

Címkék:

Ma már szinte bizarrnak számító dolgok befolyásolták egy-egy letűnt kor szépségideálját az emberiség történelmében. Ki gondolná, hogy például egy betegség által okozott tünet beépülhet egy korszak szépség elvárásai közé?

Porcelán fehértől a barna bronzos bőrig

Az 1800-as évek közepére a TBC, főleg tüdőt támadó betegsége már-már járványszintűvé nőtte ki magát Európában és az USA-ban. A ma már jól ismert „fehér pestis” az egyik legalattomosabb betegség az esetek nagy részében eleinte tünetmentes volt. A társadalom felsőbb rétegei között elég bizarr módon egy leány vonzerőjének, szépségének megállapítása nagyban függött attól, hogy mennyire hasonlít egy tuberkulózisos betegre. „Mindez azért volt lehetséges, mert maga a TBC tünetileg fokozza azokat a külső tulajdonságokat, amelyek a korabeli nézetek szerint a szépségideálba beleillettek, ilyen volt például a soványság, a sápadt bőr, a fogyás, az étvágytalanság. Jelentős számú beteg volt, aki sokáig nem vette észre, hogy a finom, átlátszó bőr, a selymes haj, a csillogó, kitágult szemek, a vörös ajkak a TBC jelei. A betegség a divatra is nagy hatással volt, hiszen megállapították, hogy a hosszú szoknyákkal felsöprik a baktériumokat, vírusokat melyek megbetegítik őket, így kezdtek a szoknyák is egyre rövidülni.


A 18. században az egészségre nagyon káros ólom festékkel is fehérítették a bőrüket, a tökéletes fehérség érdekében rizsport, cink-oxidot, gyöngyport és egy cerusz nevű mérgező anyagot is bevetettek a sminkelés során. A mellkason kék ceruzával rajzolták át a bőrhöz közeli ereket, hogy ezzel is hangsúlyozzák annak fehérségét. Később egyfolytában púdereztek de még drasztikusabb eszközökhöz is folyamodtak, például eret vágtak magukon, hogy sápadtabb, előkelően fehérebb legyen a bőrük. Az arisztokráciában általánosan elfogadott vélemény volt, hogy aki barna bőrrel rendelkezett, az feltehetőleg sokat dolgozott a földeken, vagy sokat utazott lóháton, szóval az a személy biztosan nem lehetett nemesi család sarja. Ezért a kor asszonyai és hölgyei mindennel védték bőrüket, amivel csak tudták. Kalapokkal, hatalmas napernyőkkel. A fehér bőr egy természetes státusz szimbólum volt, amely rangot és gazdagságot sugallt.
Végül a barna bőrt Coco Chanel hozta „véletlenül” divatba, amikor is egy Francia Riviérán töltött nyaralásból természetes, gyönyörű barna bőrrel tért haza. A rajongói egyből elkezdték utánozni és a barna bőr trendi lett, sőt a luxust és a fényűzést szimbolizálta. A 2000-res években elterjedtek az egészségre igen káros szolárium gépek. Divatba jött a téli barnaság, így sajnos sokan túlzásba is vitték a szoláriumozást. Aki télen csokibarna bőrrel rendelkezett, az az átlag embernél gazdagabbnak és „menőbbnek” számított. Azzal nem számoltak, hogy sajnos ez a rossz szokás, később igen csak megbosszulta magát és sok embernek bőrrákot, korán öregedő és ráncos bőrt okozott.

Tévhit, hogy manapság is a túl barnított, bőr a divat. A tiszta, makulátlan, ápolt bőr a legszebb, ami rendszeres ápolást és karbantartást feltételez, mely persze lehet napbarnított de egyáltalán nem a túl napozott vízhiányos ezáltal sérült bőr. Kevesebb néha több, ahogy tartja a mondás is és a napozásánál is nagyon fontos a mértékletesség és a legjobb út, ha a lelki feltöltődésünket és D vitamin szükségletünket a természetes fényenergiából, azaz a napból vesszük magunkhoz de az ajánlott idősávok betartásával és megfelelő fényvédelemmel!

Olvass tovább

21 JÚN 2021

Szépítő koktélok

Címkék: szépítő koktélok

Itt a nyári szezon, a gyümölcsfák ontják a finomabbnál finomabb terméseiket. Szerencsére ebben az időszakban több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint egyéb hónapokban pedig a jól megválasztott finomságok ellátják a szervezetet a szükséges vitaminokkal és tápanyagokkal, arról nem is beszélve, hogy segítenek a folyadékpótlásban is. Így nem csak a strandra érdemes egészséges nassolni valót vinnünk magunkkal, hanem reggeli mellé vagy helyett préselt vagy turmixolt leveket is beiktatni. Sokkal többet kellene fogyasztanunk ezekből a természet adta nem csak finom, hanem hasznos gyümölcsökből, zöldségekből hiszen tényleg nagyon jó hatással van az egész szervezetünkre. Növelik energiaszintünket, rostanyagaik védik a bélrendszerünket és felpörgetik az anyagcserénket, csökkentik a vér koleszterinszintjét, elnyomják az éhségérzetet .

Összegyűjtöttünk néhány finom és szépségápolási előnyökkel járó receptet:

Szépítő koktélok

1. Aknék, pattanások ellen:

Hozzávalók: 150 g vörös áfonya, 150 g málna 2 evőkanál görög joghurt, 1 evőkanál méz és 1 dl növényi tej. Préselheted vagy turmixolhatod is az alapanyagokat. Jégre öntve néhány szem le nem turmixolt gyümölccsel és menta- vagy citromfűlevéllel díszítve tökéletes hűsítő.
Miért jó? Az áfonya antibakteriális, sejtregeneráló hatása mellett olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, melyek hatástalanítják a szabadgyököket, így korlátozva a gyulladásos folyamatokat. Ha ehhez hozzáadjuk a málna szupererejét, máris garantált a szépülés. A benne lévő cink segít a bőr egészséges szerkezetének megtartását, valamint méregtelenít és tonizál is. Ezek pedig elengedhetetlenek a pattanások elleni küzdelemben.


2. Ekcémás bőrre

Hozzávalók: fél sárgadinnye, 1dl tejszín, 1 db banán, 3 dl növényi tej. A kimagozott dinnyét, banánt, a tejszínnel és a tejjel turmixold össze. Ezután öntsd jégre, és hígítsd az ásványvízzel ha szükséges. Díszítésként mentalevelet használhatsz.
Miért jó? A sárgadinnye C- és B3-vitaminokat tartalmaz, melyek a bőrt egészségessé teszik, a béta-karotin pedig gátolja a rákos sejtek elszaporodását, és megőrzi a szövetek egészségét. A hűs ital gyors enyhülést hozhat a gyulladt, viszkető, ekcémás bőr kezelésére, és leégés esetén is jót tesz.


3. Petyhüdt, laza bőr esetén

Hozzávalók: 75 g cseresznye, 1 teáskanál méz, fél citrom leve, 3 dl ásványvíz. Turmixold össze a cseresznyét, a mézet és a citromlét, majd öntsd fel a vízzel. Keverd simára, hűtsd be, végül díszítsd citromkarikával.
Miért jó? A cseresznye rendkívül gazdag bioflavonoidokban, melyek semlegesítik a kötőszövetet károsító enzimeket (ezek okozzák a bőr öregedését, petyhüdtté válását). Emellett rengeteg C-vitamint tartalmaz, amelynek fontos szerepe van a bőr feszességéért felelős kollagén és elasztin képzésében. A citrom és a méz antibakteriális hatása teszi igazán hatékonnyá a gyümölcskoktélt.


4. Ha fakó, szürke a bőröd

Hozzávalók: fél cékla, 2 alma, 1 citrom. A céklát és az almát mosd meg, vágd fel kisebb darabokra. Külön-külön préseld ki a levüket, majd öntsd össze egy pohárba és díszítsd citromkarikával.
Hogyan hat? A cékla és az alma segíti a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását. Emellett a cékla javítja a sejtek oxigénfelvételét, így regenerálja és fiatalítja a bőrt. A koktél rendszeres fogyasztásával a bőr visszanyeri ragyogását.

Olvass tovább

Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista