20 JÚL 2022

Szépségápolási tévhitek a kánikulában

Címkék:

.

Szépségápolási tévhitek a kánikulában

Szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikusBerobbant a kánikula, egymást érik a hőségriasztások a forró napokon. A tartós hőség jelentős fizikai, mentális és érzelmi megterhelést jelent, amire érdemes a megfelelő ­óvintézkedésekkel felkészülni. Mit tehetünk azért, hogy a legforróbb napokat a legkevesebb szenvedéssel vészeljük át? Lássuk mik azok a tévhitek amelyekkel szakemberként a leggyakrabban találkozom.Magas faktorú naptejjel bátran napozhatok!


A fényvédő készítmények ugyan védenek egy bizonyos mértékig, de nincs 100%-os védelem. Az extrém magas UV sugárzást nem lehet kivédeni, csak úgy ha kerüljük a napot. A fényvédő krém minőségétől és védőképességétől függően egy kis ideig elkerülhetjük a leégést, de az a biztos, ha minimálisra csökkentjük a napon való tartózkodást, illetve kis időintervallumokat töltünk a napfényben. A legtöbb napkrém víztaszító hatású, zsírosabb készítmény, de elég hamar leoldódik a vízben, tehát vízből távozva újból be kell kenni testünket, különös figyelmet fordítva az arc, dekoltázs vállak és hát részre, mert leginkább ezek a testrészek vannak kitéve az erős sugaraknak.Fényvédő készítményeknél ne a faktorszámot figyeld, hanem a fényvédelem mértékét, és hogy véd e az UV A sugarak ellen a készítmény! A naptejeken keresd a high protection és a bekarikázott UVA feliratot!


35-40 fok meleget csak vízparton lehet kibírni!


Sajnos ez a magas UV sugárzás sem a vízben, sem a víz közelében nem jó, sőt még veszélyesebb a bőr és a szervezet számára. Az UV fényt a víz visszaveri, a víztükörről visszaverődő napsugarak összegződnek a természetes sugárzással, így dupla sugárzás éri a testünket. A hűvös vízben tartózkodva kevésbé érezzük melegnek a kinti hőmérsékletet, de ne feledjük hogy ez csak a hőérzetünket változtatja meg, a nap ugyanúgy éri bőrünket a víz felszínén és a vízből kiemelkedve. Különösen védjük szemünket az erős napsütésben, az szűretlen UV fény szemkárosodáshoz vezet!
A legjobb ha ezeket a napokat inkább a hűvösebb helyeken, légkondícionált szobában vészeljük át. Ha elkerülhetetlen a szabadban való tartózkodás akkor, keressük az árnyékos helyeket, illetve védjük bőrünket maximálisan, fényvédő készítményekkel, megfelelő ruházattal, napszemüveggel, kalappal! Ez nagyon fontos!!


Minél kevesebb ruha legyen rajtam!


Sokszor azt gondoljuk, hogy a nagy forróságban a pántos top, és a forrónaci a legmegfelelőbb viselet. De így tesszük ki a bőrünket és a testünket a legnagyobb ártalomnak. Ráadásul sokszor belepréseljük magunkat egy szteccs ruhadarabba, amitől még jobban átmelegszik a test, a műszálas anyagoktól fokozódik az izzadás, légszomjat érzünk. Vegyünk példát a sivatagban élő emberekről, akiknek már nagy tapasztalatuk van 40 fokos hőség legmegfelelőbb öltözékéről. Öltözzünk szellős, lezser, természetes anyagból készült, leginkább világos színű öltözetbe, ami védi a melkast, a vállakat. A vékony légáteresztő anyagok védenek a napfénytől és a hőségtől, a fekete testhezpattanós öltözéket tegyük el a kicsit hűvösebb napokra.


Permetezem magam vízzel a forróságban!


Igen, ez tök jó hűs érzést kelt a testnek, de vigyázat! A magunkra locsolt víz, a vízcseppek formájában nagyítóként működik, azaz az ultraibolya (UV) sugárzás felerősödik a vízcsepp fókuszálása által. A cseppek alatt megnő a pigmentálódás veszélye, és barna foltok kialakulásához vezet. A napfoltok elkerülése érdekében oszlassuk el a vízcseppeket a bőrön, vagy töröljük meg testünket törülközővel. Az is segít, ha vizes testtel mozgunk, mert úgy nem egy szögből éri a testen lévő vízcseppeket a napfény, így a nagyító elv nem érvényesül.


Nem baj ha leégek egy kicsit, majd bebarnul a bőröm!


Ez az a mondat amire az összes bőrgyógyásznak és kozmetikusnak feláll a szőr a hátán!
De! Baj ha leégsz!!! A I, II, III fokú napégés, jó esetben csak esztétikai problémát okoz, de sajnos nem kevés esetben megindul egy rosszindulatú bőrreakció, ugyanis ha a bőr felső rétege nem képes meggátolni az UV-sugarak mélyebb bőrrétegekbe való bejutását, vagyis leégsz, akkor helyrehozhatatlan sejtkárosodás keletkezik, aminek következtében rákos sejtek képződhetnek.
A leégés növeli a bőrrák (melanóma) kockázatát, de még leégés nélkül is sok negatív hatással kell számolnunk a védelem nélküli napfürdőzés során. Főleg az UVA sugarak tehetők felelőssé a bőr korai öregedéséért, amit úgy hívunk, hogy Photoaging.
A sugarak roncsolják a bőr kollagén állományát, leállítják a kötőszövet kollagén és elasztin termelését. Ezért sokkal ráncosabbak a sokat napozott, szoláriumozott emberek. Minél idősebb a bőr, annál jobban kell vigyázni a napozással, hiszen az idősebb bőr kevesebb kollagén rostot tartalmaz.

Ha mégis leégett a bőr akkor ügyeljünk rá, hogy aznap már ne menjünk napra és a következő 1-2 napban is kerüljük az UV sugárzást! A leégett bőrre tegyünk nedves borogatást, és kenjük be hűsítő, panthenol tartalmú készítményekkel. Ha nagyfokú a leégés vegyünk be gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tablettát, és forduljunk orvoshoz.Fehér a bőröm, elmegyek szoliba, hogy megalapozzam a nyári szinem!


Ugye tudod, hogy a gyors barnítás érdekében a szolárium a napnál lényegesen erősebb UV sugárdózist ad le, ami az egyenlítői déli napfény sugárértékének felel meg?!
Ezek a készülékek legnagyobbrészt UV-A sugarakat bocsátanak ki, és csak 1-3% -ban adnak le UV B sugarakat. Hatásukra elsődlegesen olyan pigmentek, azaz festéksejtek keletkeznek a bőrben, amelyek nem védik megfelelően a sejtjeinket.
Míg ugyanis az UV-B sugarak által képződő festékszemcsék (melaninok) a sejmagot védik– ha elég a fényből, bőrpírral jelzik is a veszélyt.
A szoláriumban elnyert barnaság nem véd napozáskor a leégéstől, ugyanúgy leéghetsz, mint szolárium nélkül! Az egyenletes és hasznos melanin réteg eléréséhez, többször kevesebb ideig tartózkodj napon, és lassan szoktasd hozzá a bőrt a napfényhez. Az így kialakult barnább bőr, már kellő védelmet nyújt a megfelelő óvintézkedések mellett a napon tartózkodáshoz, emelett sokkal természetesebb barna tónust ad, a szolárium által kapott szürkés-vörös bőrszínhez képest.

Nem véletlen tehát, hogy a szakmai szervezetek, az európai országok bőrrák elleni harcra alakult szakmai szövetsége), az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság a magyar bőrgyógyászok nagy részével együtt alapvetően sem kozmetikai célból, sem
a jó közérzet növelésére, sem betegség megelőzésre nem tartják indokoltnak a
szoláriumok használatát. Sőt, arra is többször felhívták a figyelmet, hogy a szoláriumokból
leadott mindkét sugárféleség – a hosszú hullámú UV-A és a rövidhullámú UV-B
sugarak – egyértelműen felelőssé tehető a bőrrák kialakulásáért, s hogy a gyakori
és a szükségesnél nagyobb sugárdózis nem csak a bőrt, hanem az immunrendszert
is károsítja.


Napozás előtt ki kell nyomkodni a mitteszereket, mert különben beleég a bőrbe!


Ezt már nagyon sokat hallottam, de fel kell, hogy nyissam a szemeteket, a mitteszer NEM ég bele a bőrbe! A mitteszerek faggyúképződmények. A faggyú a meleg hatására kissé olvadni kezd, ilyenkor kicsit zsírosabb is a bőr. A nap a bőrfelszínt ugyan meg tudja égetni, de ennek semmi köze nincs a mitteszerekhez. A bőröd rendszeresen tisztíttasd, ne csak napozás előtt! Sőt! A frissen kinyomkodott, kissé heges bőrön az erős napsugárzás komoly károkat okoz, a bőr könnyebben megég a hámsérülés következtében és foltos lesz!Strandolás előtt legyantázom magam!


Ez is mindig az utolsó pillanatra marad, ugye? Persze, az ember lánya nem megy ki szőrösen a strandra, de ezt mindenképp pár nappal a napozás előtt kell elvégezni. Ugyanis a gyantázással mikrosebek keletkeznek a bőrön, ami azt jelenti, hogy kis pontokban védtelen a bőrfelület. Ha közvetlenül a gyantázás után éri a napsugárzás a bőrt, akkor csúnyán meg tud égni, és a bőrfeszín foltos és pöttyös lesz. Másrészt pedig ilyenkor megnő a fertőzésveszély a szőrtüsző körül, ami szőrtüszőgyulladást okoz. Férfiaknál az arcszőrzet borotválására is ez a szabály, ne közvetlenül napozás előtt borotválkozz. A borotva is apró hámsérüléseket okoz, főleg az erős arcszőrzet esetében, így szintén nem javasolt utána erős napsütésben tartózkodni.


Eltávolítok mindent a bőrömről napozás előtt, mert különben foltos lesz!


Az rendben van, ha nem megyünk ki a napra talpig esti sminkben, de óvatosan a lemosással. Ha teljesen letisztítjuk az arcbőrt, akkor eltávolítjuk a bőrfelszíni emulziót (védő lipid réteg), ami pont arra hivatott, hogy védjen a környezeti hatásokkal szemben. A mai korszerű make up termékek, egyrészt fizikai fényvédőként szolgálnak, megakadályozzák a láthatatlan vízleadást és minden tévhit ellenére nem lépnek reakcióba a napfénnyel. Tehát pont ellenkezőleg, egy könnyű alapozó védelmet szolgáltat a bőrnek, és nem attól leszel foltos, hogy magadon hagyod, hanem attól ha lemosod. Ha mégis így teszel, gondoskodj a megfelelő fényvédelem utánpótlásáról! Tehát napkrém kötelező!
Gyorsan le kell fogynom mielőtt fürdőruhát veszek fel!


Jelentkezzen az akinek sikerült már pár nap alatt beach body-t szereznie? Lefoglalsz egy nyaralást egy szuper tengerparton, és utazás előtt fejben összeállítod mit veszel fel. Esetleg veszel egy új fürdőruhát, felpróbálod és rájössz, hogy a sok nassolás nyomot hagyott a csodás testeden. Jöhet a pánikszerű fogyókúra és a cellulitkezelés. Sokszor hallom a vendégeimtől ezt: -Jövőhéten megyek nyaralni, ugye jöhetek minden nap? Ugye addigra fog látszani valami? - Nem Drágaságom! Ha szeretnél ledobni pár kilót, minimum 2 hónappal az esemény előtt el kell kezdened diétázni! A pár napos koplalástól nem fogysz, csak ideges leszel, mert a szervezet metabolizmusa nem erre van kitalálva. Az egyoldalú energiaszegény étrend, rossz hatással van a szervezetedre, és a szellemi teljesítőképességed is csökken. A gépi alakformáló kezelések ugyan tudnak látványos eredményeket hozni a kötőszövet simaságát illetően, de ezt is legalább 3-4 héttel az utazás előtt el kell kezdeni.
De a javaslatom inkább az, hogy egész évben táplálkozz tudatosan, mozogj sokat, mert minden évben lesz nyár, ez nem jön váratlanul, mint egy felhőszakadás, tehát van időd egész évben felkészülni rá! :)
Olvass tovább

09 JAN 2022

Az alkohol hatása a bőrre

Címkék:

Szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikusAz ünnepek, a szilveszter időszakában elfogyasztott jelentős mennyiségű alkohol komoly csapás a bőrre. Az év végi ünnepi időszakban még azok is hajlamosak kiengedni, akik egész évben odafigyelnek az egészségükre.


Az alkohol hatása a bőrre

Milyen tüneteket okoz az alkohol?

- Már kis mennyiségű alkohol is kitágítja a hajszálereket, rendszeres fogyasztása pedig rosaceát okoz, tartóssá teszi a kipirosodást, ami messziről kiabáló jele a alkohol fogyasztásnak.
- Nagy mértékben dehidratálja a bőrt, mivel vízelvonó hatása van, ennek következtében a bőrfelszín száraz, sérülésre hajlamos lesz. A szaruréteg megvastagodása miatt a bőrfelszín érdesebbé, húzódó érzetet kelt.
Az öregedési folyamatok felgyorsulnak, a ráncok mélyülnek. Az alkohol nagymértékben gátolja a sejtek regenerálódását.
Ödémás, puffadt lesz a bőr. Bár a felszínről elvonja a vizet, a kötőszöveti rétegben felhalmozza a nedvességet, vizenyős lesz a bőr. A legszembetűnőbb a szem alatti rész táskásodása, mert ott a legvékonyabb a bőr. A túlzott alkoholfogyasztás másik kiabáló jele a duzzadt felpuffadt arcbőr.
A tartós és nagymértékű alkoholfogyasztás hatására az arc színe megváltozik, matt, lilás-szürke tónusa lesz.
Az alkohol szervezetre való káros hatása nagymértékben rontja a bőr minőségét, befolyásolja a hormonális rendszert, az inzulinszintet, a szív és érrendszert, az emésztést és szinte az összes szervre romboló hatással van. Mivel a bőr tükrözi a belső folyamatokat, így elsőként a bőrön jelentkeznek az tünetek, ami a pattanásoktól az ekcémáig széles repertoárban hozzájárul bőrproblémákhoz.

Mi a teendőnk ha rendbe szeretnénk hozni a bőrünket?

Ha a megelőzésről már lekéstünk akkor az első, hogy fogyasszunk sok tiszta vizet, hogy tisztuljon a szervezetünk. Próbáljunk minél egészségesebben étkezni, vigyünk be a szervezetbe minél több ásványi anyagot és vitamint. Látogassuk meg kozmetikusunkat, hogy a dehidratált bőrünket professzionális hatóanyagokkal mély rétegekben táplálja. Ha megjelentek a hajszálerek, akkor IPL villanófényes kezeléssel lehet leghatékonyabban kezelni a problémát. Kérjen tanácsot szakembertől, hogy milyen esztétikai kezelések szükségesek az Ön bőrének személyreszabott kezeléséről.
Olvass tovább

03 AUG 2021

Porcelán fehértől a barna bronzos bőrig

Címkék:

Ma már szinte bizarrnak számító dolgok befolyásolták egy-egy letűnt kor szépségideálját az emberiség történelmében. Ki gondolná, hogy például egy betegség által okozott tünet beépülhet egy korszak szépség elvárásai közé?

Porcelán fehértől a barna bronzos bőrig

Az 1800-as évek közepére a TBC, főleg tüdőt támadó betegsége már-már járványszintűvé nőtte ki magát Európában és az USA-ban. A ma már jól ismert „fehér pestis” az egyik legalattomosabb betegség az esetek nagy részében eleinte tünetmentes volt. A társadalom felsőbb rétegei között elég bizarr módon egy leány vonzerőjének, szépségének megállapítása nagyban függött attól, hogy mennyire hasonlít egy tuberkulózisos betegre. „Mindez azért volt lehetséges, mert maga a TBC tünetileg fokozza azokat a külső tulajdonságokat, amelyek a korabeli nézetek szerint a szépségideálba beleillettek, ilyen volt például a soványság, a sápadt bőr, a fogyás, az étvágytalanság. Jelentős számú beteg volt, aki sokáig nem vette észre, hogy a finom, átlátszó bőr, a selymes haj, a csillogó, kitágult szemek, a vörös ajkak a TBC jelei. A betegség a divatra is nagy hatással volt, hiszen megállapították, hogy a hosszú szoknyákkal felsöprik a baktériumokat, vírusokat melyek megbetegítik őket, így kezdtek a szoknyák is egyre rövidülni.


A 18. században az egészségre nagyon káros ólom festékkel is fehérítették a bőrüket, a tökéletes fehérség érdekében rizsport, cink-oxidot, gyöngyport és egy cerusz nevű mérgező anyagot is bevetettek a sminkelés során. A mellkason kék ceruzával rajzolták át a bőrhöz közeli ereket, hogy ezzel is hangsúlyozzák annak fehérségét. Később egyfolytában púdereztek de még drasztikusabb eszközökhöz is folyamodtak, például eret vágtak magukon, hogy sápadtabb, előkelően fehérebb legyen a bőrük. Az arisztokráciában általánosan elfogadott vélemény volt, hogy aki barna bőrrel rendelkezett, az feltehetőleg sokat dolgozott a földeken, vagy sokat utazott lóháton, szóval az a személy biztosan nem lehetett nemesi család sarja. Ezért a kor asszonyai és hölgyei mindennel védték bőrüket, amivel csak tudták. Kalapokkal, hatalmas napernyőkkel. A fehér bőr egy természetes státusz szimbólum volt, amely rangot és gazdagságot sugallt.
Végül a barna bőrt Coco Chanel hozta „véletlenül” divatba, amikor is egy Francia Riviérán töltött nyaralásból természetes, gyönyörű barna bőrrel tért haza. A rajongói egyből elkezdték utánozni és a barna bőr trendi lett, sőt a luxust és a fényűzést szimbolizálta. A 2000-res években elterjedtek az egészségre igen káros szolárium gépek. Divatba jött a téli barnaság, így sajnos sokan túlzásba is vitték a szoláriumozást. Aki télen csokibarna bőrrel rendelkezett, az az átlag embernél gazdagabbnak és „menőbbnek” számított. Azzal nem számoltak, hogy sajnos ez a rossz szokás, később igen csak megbosszulta magát és sok embernek bőrrákot, korán öregedő és ráncos bőrt okozott.

Tévhit, hogy manapság is a túl barnított, bőr a divat. A tiszta, makulátlan, ápolt bőr a legszebb, ami rendszeres ápolást és karbantartást feltételez, mely persze lehet napbarnított de egyáltalán nem a túl napozott vízhiányos ezáltal sérült bőr. Kevesebb néha több, ahogy tartja a mondás is és a napozásánál is nagyon fontos a mértékletesség és a legjobb út, ha a lelki feltöltődésünket és D vitamin szükségletünket a természetes fényenergiából, azaz a napból vesszük magunkhoz de az ajánlott idősávok betartásával és megfelelő fényvédelemmel!

Olvass tovább

21 JÚN 2021

Szépítő koktélok

Címkék: szépítő koktélok

Itt a nyári szezon, a gyümölcsfák ontják a finomabbnál finomabb terméseiket. Szerencsére ebben az időszakban több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint egyéb hónapokban pedig a jól megválasztott finomságok ellátják a szervezetet a szükséges vitaminokkal és tápanyagokkal, arról nem is beszélve, hogy segítenek a folyadékpótlásban is. Így nem csak a strandra érdemes egészséges nassolni valót vinnünk magunkkal, hanem reggeli mellé vagy helyett préselt vagy turmixolt leveket is beiktatni. Sokkal többet kellene fogyasztanunk ezekből a természet adta nem csak finom, hanem hasznos gyümölcsökből, zöldségekből hiszen tényleg nagyon jó hatással van az egész szervezetünkre. Növelik energiaszintünket, rostanyagaik védik a bélrendszerünket és felpörgetik az anyagcserénket, csökkentik a vér koleszterinszintjét, elnyomják az éhségérzetet .

Összegyűjtöttünk néhány finom és szépségápolási előnyökkel járó receptet:

Szépítő koktélok

1. Aknék, pattanások ellen:

Hozzávalók: 150 g vörös áfonya, 150 g málna 2 evőkanál görög joghurt, 1 evőkanál méz és 1 dl növényi tej. Préselheted vagy turmixolhatod is az alapanyagokat. Jégre öntve néhány szem le nem turmixolt gyümölccsel és menta- vagy citromfűlevéllel díszítve tökéletes hűsítő.
Miért jó? Az áfonya antibakteriális, sejtregeneráló hatása mellett olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, melyek hatástalanítják a szabadgyököket, így korlátozva a gyulladásos folyamatokat. Ha ehhez hozzáadjuk a málna szupererejét, máris garantált a szépülés. A benne lévő cink segít a bőr egészséges szerkezetének megtartását, valamint méregtelenít és tonizál is. Ezek pedig elengedhetetlenek a pattanások elleni küzdelemben.


2. Ekcémás bőrre

Hozzávalók: fél sárgadinnye, 1dl tejszín, 1 db banán, 3 dl növényi tej. A kimagozott dinnyét, banánt, a tejszínnel és a tejjel turmixold össze. Ezután öntsd jégre, és hígítsd az ásványvízzel ha szükséges. Díszítésként mentalevelet használhatsz.
Miért jó? A sárgadinnye C- és B3-vitaminokat tartalmaz, melyek a bőrt egészségessé teszik, a béta-karotin pedig gátolja a rákos sejtek elszaporodását, és megőrzi a szövetek egészségét. A hűs ital gyors enyhülést hozhat a gyulladt, viszkető, ekcémás bőr kezelésére, és leégés esetén is jót tesz.


3. Petyhüdt, laza bőr esetén

Hozzávalók: 75 g cseresznye, 1 teáskanál méz, fél citrom leve, 3 dl ásványvíz. Turmixold össze a cseresznyét, a mézet és a citromlét, majd öntsd fel a vízzel. Keverd simára, hűtsd be, végül díszítsd citromkarikával.
Miért jó? A cseresznye rendkívül gazdag bioflavonoidokban, melyek semlegesítik a kötőszövetet károsító enzimeket (ezek okozzák a bőr öregedését, petyhüdtté válását). Emellett rengeteg C-vitamint tartalmaz, amelynek fontos szerepe van a bőr feszességéért felelős kollagén és elasztin képzésében. A citrom és a méz antibakteriális hatása teszi igazán hatékonnyá a gyümölcskoktélt.


4. Ha fakó, szürke a bőröd

Hozzávalók: fél cékla, 2 alma, 1 citrom. A céklát és az almát mosd meg, vágd fel kisebb darabokra. Külön-külön préseld ki a levüket, majd öntsd össze egy pohárba és díszítsd citromkarikával.
Hogyan hat? A cékla és az alma segíti a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását. Emellett a cékla javítja a sejtek oxigénfelvételét, így regenerálja és fiatalítja a bőrt. A koktél rendszeres fogyasztásával a bőr visszanyeri ragyogását.

Olvass tovább

19 JÚN 2021

Ne égesd magad!!!

Címkék: UV védelem

Szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikus

Ne égesd magad!!!

Berobbant a nyár, és megkezdődött a kényszeres napozások időszaka, legyen bármilyen hőség, perzselő napsugárzás, forró kánikula.
Az UV index extrém magas értéket mutat mégis sokan égettetik magukat a kora délutáni izzó napsütésben, mert ez jár, mert ez kötelező...
A végeredmény pedig a I, II, III fokú napégés, ami jó esetben csak esztétikai problémát okoz, de sajnos nem kevés esetben megindul egy rosszindulatú bőrreakció, ugyanis ha a
a bőr felső rétege nem képes meggátolni az UV-sugarak mélyebb bőrrétegekbe való bejutását, akkor akár helyrehozhatatlan sejtkárosodás keletkezhet, aminek következtében rákos sejtek képződnek. Épp ezért nagyon fontos, hogy mindig védjük a bőrünket – a gyerekekét különösen!


De ha most nem is vesszük a súlyos következményeket, nézzük kozmetikai hatásait a féktelen napfürdőzésnek:
az UV-sugarak bejutnak a bőr alsóbb rétegeibe, ahol többek között gyulladást provokálnak (bőrpír, fájdalom), így több szabadgyök termelődik. Ennek eredményeképpen a kötőszövet tartósan károsodik, elveszíti rugalmasságát, aminek következtében drasztikusan ráncosodik, öregszik a bőr (photoaging). A bőr folyton száraz, és vízhiányos lesz. A sugárzás roncsolja a kollagén állományát, leállítja a kollagén és elasztin termelődést. A napégés egy másik következménye az öregségi foltok, pigmentfoltok megjelenése.

Na de akkor sohasem mehetünk napra????

Ezt a kérdést sokan felteszitek nekem, mintha a világ csak fekete vagy fehér lenne.
De igen! Napozhatsz!!
De ne a legádázabb napsütésben!
Ne órákon keresztül!
És ne fényvédelem nélkül!

Ha elkerülhetetlenül a szabadban kell lenned a 35-40 fokban akkor vedd figyelembe
AZ INTELIGENS NAPOZÁS SZABÁLYAIT!

- Pőre testedet mindig lásd el fényvédelemmel! Faktoros fényvédők, (naptej, protektív arckrém, fizikai fényvédők!
- Ne csak a faktorszámot figyeld! A készítményeknek UV A védelemmel is rendelkeznie kell, ezt jelzik a dobozon!
- A dél és 4 óra közötti napon való tartózkodást csökkentsd a minimálisra!
- Szűrve érje a nap a bőrödet: az árnyékosabb helyeket keresd, viselj kalapot, baseball sapit, bármit ami tudja kontrollálni az erős napsütést.
- Vigyázz, hogy csak rövid ideig érjen az erős napfény, többször kevesebb ideig érjen a sugárzás!
- A nap végén hidratáld a bőrödet amennyire csak lehet ( hidratáló krémek,szérumok, balzsamok)
- Fogyassz minél több Béta-karotint tartalmazó ételt, italt, ez jó hatással van a melanin termelődésre, csökkent a leégés veszélye, és gyorsabban, egyenletesebben barnul a bőr.
- Ha már kicsit is leégtél, vagy megpirultál, ne menj aznap már napra!

Hidd el ezek mellett is szép barna szined lehet a nyáron! SŐT! Így marad csak igazán szép a bőr! Én is szeretem a napot, a szabad levegőt, kell is, hogy D vitamin termelődjön a szervezetben, nem kell a négy fal között elteljen a nyár! Csak legyél következetes, és felkészült!
Mellesleg már nem divat a szénné égett bőr!

Amikor eljössz hozzám én mindent megteszek, hogy ép, egészséges, hibátlan bőröd legyen! Kérlek vigyázz rá TE is!!!!!


Olvass tovább

Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista