29 MÁR 2013

Hova hízol? Tudod miért?

Címkék: Hova hízol? Tudod miért?

Hova hízol? Tudod miért?
Testalkatunkat elsősorban genetikai adottságunk határozza meg, csak úgy, mint a hízásra való hajlamot is. A keleti orvoslás szerint azonban lelkiállapotunk, vagy lelki alkatunk is hatással van arra, hogy testünk mely területén halmozzuk fel a zsírt. A keleti orvostudomány szerint a súlyfelesleg nem más, mint belső egyensúlyi eltérés. A helyi lerakódások, a különböző zónák a nem megfelelő energiaellátást jelzik, és arra utalnak, hogy a különböző meridián rendszerek nem tudják megfelelő energetikai folyamatokat ellátni. Meridián-rendszerünk működésére pedig érzelmeink is hatnak.

Ne csak a kalóriákat számold!
A keleti orvostudomány bevonásával hatékonyabban lehet leküzdeni a súlyproblémáinkat, mint a külső kényszerrel. Vizsgáljuk például a hízás lelki hátterét, egészségügyi vonatkozását majd ez alapján ad személyre szabott tanácsokat a fogyáshoz. „Mivel a külső problémák, és a belső működési folyamataink összefüggnek egymással, ezért nem elég csak a külsőleg kezelni. A fogyás természetesen függ a táplálkozástól és a mozgástól, de ha a belső bioenergetikai folyamatokat nem rendezzük, sajnos nem érhetünk el tartós eredményt, és szinte elkerülhetetlen a ’jojó effektus’. Csupán lekényszerítjük magunkról a többletet, de a kiváltó okokat figyelmen kívül hagyjuk. A nyugati felfogásban a táplálkozásra és a mozgásra fektetik a legnagyobb hangsúlyt. Csak a testet kezelik, ezért fullad kudarcba a legtöbb próbálkozás, vagy lesz csupán rövid életű a siker. Ha az energetikai, és lelki egyensúlyt megtaláljuk, már magától is elindul a súlyvesztés, a különböző testkezelésekkel, étrenddel és mozgással pedig már csak rásegítünk a siker mielőbbi eléréséhez.”

Hova hízol? Tudod miért?

A HÍZÁSI ZÓNÁK

1. Karok, és lapocka

Energetikája: A húsosabb felsőtest a tüdő-meridián működészavarára utal.
Ha ez a szervünk legyengül, légzési zavarokat, köhögést okozhat. Gyakori ilyenkor a hörghurut és az asztma. Az allergiás betegségek, és a bőrproblémák is ennek a meridiánnak a működészavarát mutatják.

Lelki háttere: Kommunikációs problémákat jelent. Meg nem értések, félreértések, kimondatlan szavak állnak a háttérben. Nem mindig tudod jól kifejezni magadat, ebből is adódhatnak a problémáid, de az is jellemző rád, hogy gyakran elhallgatod, amit valójában gondolsz, vagy amit érzel. Az is előfordulhat, hogy te nem hallod meg, amit neked mondanak.

Kezelési tanácsok
1. Tüdő meridián kezelés.
A karon futó tüdő meridián rendszert, bioaroma olajokkal és akupresszúrás masszázzsal kezeljük.
2. Helyi alakformáló kezelés a lerakódások területein. A leghatékonyabb a velashape kezelés, ami kombinálja a rádiófrekvenciát, infravörös fényt és a vákuumos görgős masszázst.

Mozgás: Erőteljesebb karmunkát igénylő sportok ajánlottak számodra, mit a tenisz, röplabda, súlyzózás, melyek során izommunkára kényszerül lerakódásokkal terhelt zóna. A helyes légzést elősegítő gyakorlatok, mint a pl Qi Gong (Chi Kung) kínai légzés és meditációs terápia ami pedig a tüdő-meridiánt erősíti.

Táplálkozás: Ajánlott számodra például a fehérjedús, szénhidrát- és zsírszegény hal diéta. A halolajban található omega-3 zsírsav, mely a nélkülözhetetlenek a test oxigén felhasználásában.

2. Belső combok, has-hát alsó része

Energetikája: Ez a terület a máj-meridián működészavarát jelzi.
Ennek a szervnek a legyengülése fáradékonysággal jár, vérképzési zavarokat, vérszegénységet okozhat.

Lelki háttere: Fokozott ingerlékenység és indokolatlan idegeskedés, de szorongás, és túlzott stressz is állhat a háttérben. Elfojtott harag épp úgy gyengítheti a máj-meridián működését, mint a dühöngés. Az agresszió megfelelő levezetése fontos szempont ennél a zónánál.

Kezelési tanácsok:
1. Máj-meridián kezelés, az energetikai rendszer helyreállításához.
2. Az infraszauna, a hőkabin, és a szauna hatékony méregtelenítő módszerek, mert növelik a verítéktermelést. A máj-meridián legyengülés esetén ugyanis a fő hangsúly a méregtelenítésen van.
3. Cellulitisz masszázs és nyirokmasszázs szintén a méregtelenítés miatt javasolt. Ezek a speciális masszázs technikák szintén a nyirokrendszerre hatnak, így több méreganyagot tudnak elszállítani a sejtektől.

Mozgás: Intenzív, lefárasztó sportok javasoltak, mint a boksz aerobik, kapouera.

Táplálkozás: Támogasd a szervezeted méregtelenítő folyamatait, sok nyers gyümölccsel, zöldséggel, és magas antioxidáns tartalmú ételekkel. (Pl.: citrusfélék, sütőtök, sárgarépa, olívaolaj.) Kezd a napot antioxidáns turmixal: mixelj össze két sárgarépát, egy céklát és egy almát. Tarts egy-egy gyümölcsnapot, és kerüld a félkész fagyasztott, és konzerv ételeket.

3. Has, csípő, húsos, vizes boka.

Energetikája: Ebben az esetben a hólyag meridián van működészavarban. A kötőszövet jellemzően laza, vizes jellegű. Ennek a szervnek legyengülésekor a gyakori vizelési inger, éjszakai izzadás, gyenge vérkeringés fordul elő

Lelki háttere: Kapcsolati problémákra utal. Gyakran látni éppen válófélben lévő hölgyeknél, hogy erre a területre kezdenek el erősebben hízni. Félelem a magánytól, a kudarctól, túlzott megfelelési vágy a kapcsolatokban. Szélsőséges esetben előfordulhat a kapcsolatfüggőség is. Inkább mindent eltűrsz, mint sem egyedül legyél.
Kezelési tanácsok:
1. Hólyag-meridián kezelés az energetika helyreállítására.
2. Iszapfürdő, vagy iszappakolás
A szaunában iszappakolást kennek az egész testre. Gyógynövényes gőzt engednek a kabinba, és közel 50 fokosra melegítik a levegőt.
3. Body-wrapping /tekercselés/
Anyagcsere fokozó anyagokkal átitatott fáslikkal tekerik be az egész testet. Ezáltal a kötőszövetből kipréselik a vizet. Eredménye feszesebb bőr és súlycsökkenés.

Mozgás: Intenzív izzadással járó sportok javasoltak, mint a kardió edzések, a futás melyek segítségével távozhat a felesleges víz a szervezetből.

Táplálkozás: Kerüld a tésztaféléket, kenyeret, péksüteményt, mert a többlet szénhidrát glükóz formájában tárolódik a szervezetben, aminek magasabb víztartalma, ezáltal hozzájárul a vizesedés okozta súlygyarapodás kialakulásához. A fehérje ellenben alacsonyabb víztartalmú, és a feldolgozásához is vízre van szükség.

4. Külső combok, derék, csípő úszógumi

Energetikája: Ez a terület az epe-meridián működészavarát mutatja. Az epehólyag meridián zavara esetén felléphet emésztési zavar, túlsavasodás, rossz alvás, szédülés.

Lelki háttere: Megkeseredettség, fásultság okozza. Mindent a negatív oldalról közelítesz, csak a rosszra fókuszálsz. Gyakran mérgelődsz, zsörtölődsz jelentéktelen dolgokon, de a düh elfojtása is jellemző lehet, illetve a passzív agresszió.

Kezelési tanácsok:
1. Epe meridián kezelés, az energetikai egyensúly helyreállítására.
3. Szaunázás. A máj-meridián problémához hasonlóan az epe-meridián gyengülésénél is fontos a méregtelenítés.
4. Helyi alakformáló kezelés. A külső comb területén érdemes cellulit masszázst, vagy gépi kezelést alkalmazni, hogy a lerakódott zsírsejtek minél hamarabb a nyirokkeringésbe kerülve távozzanak.

Mozgás: Nem megerőltetett izomzati mozgások, mint a nordic walking, tánc, kerékpározás, úszás, túrázás.

Táplálkozás: Lúgosító étrenddel támogathatod szervezeted sav-bázis egyensúlyát.
Lúgosító hatású ételek a gyökér-zöldségek: burgonya, retek, sárgarépa, zöldségek, gyümölcsök, író, kefir, szója készítmények. Kerülendőek a savas hatású ételek, mint a fehér cukor (édességek, üdítők), fehérje (hús, halak), sajtok, fehér liszt, kávé, fekete tea
nikotin.

5. Lovagló nadrág: térd, külső comb, fenék

Energetikája: Ez a terület a vese- meridián zónája, amely a szervezet vízháztartás zavarát okozza.

Lelki háttere: Szorongások, félelmek, krónikus aggódás. A félelmek bármilyen területen megjelenhetnek. Félhetsz felvállalni önmagadat, a saját érdekeidet képviselni, esetleg attól, hogy nem vagy elég jó. Általánosan mindenhez túl óvatosan közelítesz, ’Mi van ha’ kérdésekkel a fejedben.

A kezelési tanácsok:
1. Vese-meridián kezelés az energetika helyreállítására.
2. Szauna, infraszauna kiegészítésként javasolt a verítéktermelés során a felesleges víz könnyebben tud távozni a szervezetből.
3. Algapakolás. A magas ásványianyag-koncentrációnak köszönhetően elősegíti a bőr szerkezetének javítását, valamint az anyagcsere felélénkülését.

Mozgás: Hastánc, kerékpározás.

Táplálkozás: A magas víztartalmú ételek (uborka, dinnyék), illetve amelyek sok káliumot tartalmaznak (banán) támogatják a szervezet vízegyensúly megtartását.


Szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikus
Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista