18 FEB 2015

Szépségápolási tévhitek, illetve mit ne tegyél a bőröddel!

Címkék:

A szépségszakmában eltöltött közel két évtizedes pályafutásom alatt, rengeteg olyan mondattal találkoztam, ami nem felel meg a valóságnak, vagy éppen az ellenkezője igaz! Most szakemberként lerántom a leplet, a rossz berögződések és az innen-onnan hallott téveszmékről!

Szépségápolási tévhitek, illetve mit ne tegyél a bőröddel!

1. Nem használok semmilyen kozmetikumot, mert nincs rá szükségem!

Nem is kell ha 18 éves vagy! De 25 év felett, életkornak és bőrtípusnak megfelelően a megelőzés érdekében erősen ajánlott! A környezeti hatások roncsolják a bőrfelszínt, az arckrémek pedig fontos védelmi és tápláló funkciót látnak el! Ha nem akarod hogy idő előtt megöregedjen a bőröd, kezd el ápolni!

2. Nyaralás előtt elmegyek a kozmetikushoz kitisztítattni a bőröm, mert a nap
beleégeti a mitteszert a bőrbe!


Mi?? Beleégeti?? Bárhogy is próbálom biokémiailag elképzelni ezt a folyamatot, nem sikerül. A mitteszerek faggyúképződmények. A faggyú a meleg hatására kissé olvadni kezd, ilyenkor kicsit zsírosabb is a bőr. A nap a bőrfelszínt ugyan meg tudja égetni (leégés), de ennek semmi köze nincs a mitteszerekhez. A bőröd rendszeresen tisztíttasd, ne csak napozás előtt! Sőt! A frissen kinyomkodott, kissé heges bőrön az erős napsugárzás komoly károkat okoz, ilyen pl. a bepigmentálódás.

3. Ha meglátok a bőrömön egy pattanást azonnal kinyomom!

Mert különben olyan nagy lesz, hogy megesz??....... A leggyakoribb hiba amit szinte mindenki elkövetett már! Állsz a tükör előtt, felfedezel magadon egy jelentéktelen dudort, amit addig nyomkodsz amíg egy óriási nagy sebes gumó lesz, amit lehetetlen elfedni, kilométerekről virít, és hetekig gyógyul. A tanácsom: el a kezekkel a bőrödtől! Csak a kivezető nyílással rendelkező fekete, vagy fehér fejű komedókat lehet
ujjunkkal eltávolítani. Az összes többi bőr alatti göböcske, csak a nyirokrendszer és fagocitáló sejtek segítségével alulról távozik el, mindenféle felülről való nyomkodás a szövet súlyos károsodásával, sebképződéssel, és akár maradandó hegekkel jár! Használj erre alkalmas ecsetelőket, vagy dobd ki a nagyítós tükröd!


Nagyon száraz a bőröm ezért tisztán csak növényi olajokkal kenem!

Ne tedd! A bőröd szárazságát a vízhiány okozza, nem pedig a zsírhiány! A tömény olaj elvonja a bőrfelszínről a nedvességet és még szárazabb lesz. A száraz bőrt hidratálni kell, a bőrbe felszívódó emulziók (krémek,szérumok) formájában! Fontos a szervezet nedvességtartalmának optimális fenntartása is. Vizsgáld meg mennyi folyadékot iszol! Télen minimum 1.5 liter, nyáron 2 liter folyadék feltétlenül szükséges!

5. Kollagént szedek étrend kiegészítő formájában, öregedés ellen!

Rendben, de a gyomorban felszívódó kollagén csak az izületekre és a porcokra van hatással, a bőrre nincs! Bár különböző termékek gyártói sok pénz keresnek vele, mégsem fog megoldást nyújtani, az öregedő bőrre! A változatos vitaminban és ásványi anyagban gazdag étkezés többet segít. A kollagén állomány
növelése különböző orvos-esztétikai kezelésekkel megoldható, amik különböző elektromos, vagy fény (lézer) besugárzással késztetik a sejteket, rostokat az újraképződésre. (Nem az injekciós kollagén feltöltés!)

6. Minden szépségápolási trükköt kipróbálok, amit az újságokban olvasok!


Ajaj! Sajnos a bulvárlapok szépségrovatait nem szépségipari szakemberek írják, hanem újságírók.
Kozmetikai tanácsért fordulj inkább kozmetikushoz!

7. A DM-ben az eladó mondta, hogy vegyes bőröm van!

Újfent: Fordulj inkább kozmetikushoz!Az eladó nem tudja megállapítani milyen bőrtípusod van!
A kozmetikusnak ez a szakmája és minden bizonnyal egy megfelelőbb professzionális bőrápolót fog javasolni!

8. Jó minőségű gyógyszertárban kapható arckrémet használok!

Jaj! Imádom ezt a mondatot! Csak felvilágosításképpen: vagy jó minőségű, vagy gyógyszertári!
A gyógyszertári értékesítésre szánt kozmetikumok erős marketingre épülnek kihasználva azt a
gondolkodondásmódot, hogy ezek 'orvosi', 'tiszta', gyógyhatású termékek. Egyik sem igaz!


9. A tömény méz pakolás jó a bőrre!

Nem jó! Magas koncentrációban vízelvonó hatása van, erősen szárít. Kis mennyiségben krémben elkeverve jó lehet. Vigyázz mert allergén!

10. Ha jó barnára szolizom magam fiatalabbnak látszom!

Épp ellenkezőleg! A túlzott mértékű szolárium(vagy napozás) nem csak biológiailag öregíti a bőrt (photoaging), de optikailag is sokkal idősebbnek tűnik a túl barna bőr!

11. Szappannal mosom az arcom!

Inkább ne! A szappanok, a megfelő tisztító hatás elérése érdekében lugos kémhatásúak! Lehet hogy a kéz bőr némileg bírja, de az arcbőr nem. Használj arclemosó termékeket, vagy léteznek szappan mentes szappanok, ugynevezett syndet-ek, amelyek enyhén savas kémhatásuknak köszönhetően bőrbarátok, és rendkívül jól távolítják el a szennyeződéseket!

12. Pattanásos a bőröm ezért fogamzásgátlót szedek!

Soha ne szedj hormontartalmú gyógyszereket, csak azért hogy szebb legyen a bőröd! A gyógyszer szedése alatt valóban javul az aknés bőr, de ez azzal érhető el, hogy mesterségesen ösztrogén hormon kerül a szervezetbe, ami hatással van a hím jellegű hormonok tevékenységére. (Pubertás korban ezek a hormonok működése van túlsúlyban, és ezek befolyásolják a bőrmirigyek működését). A gyógyszer szedésének a következménye, hogy a szervezet elfelejt önállóan ösztogén hormont termelni, ha abbahagyod a fogamzásgátlót, felborul az egyensúly és rettenetesen csúnya lesz a bőr, ja és ez csak a mellékhatás! Ez évekre megborítja a hormonegyensúlyt, van úgy hogy 3-5 év is beletelik, amíg visszaáll, és újra elkezd saját maga ösztrogén hormont termelni. Sajnos sok bőrgyógyász indokolatlanul, csak néhány pattanás megjelenésekor is felír hormon, vagy szteroid tartalmú készítményeket, mert az pillanatnyilag megoldja a tüneti problémákat. Pubertásoknak kifejezetten tilos beavatkozni a hormonháztartás működésébe, az amúgy is kialakulóban lévő egyensúly kialakulásakor. Könyveket lehetne írni ennek a későbbiekben bekövetkezett egészségre ható következményeiről, de sajnos nincs erre semmi szakmai, és etikai szabály, győz a gyógyszeripar lobbija, és néhány orvos szakmai szűklátósága, és felelőtlensége. Tehát a fiatalkori akne természetes élettani folyamat, magától elmúlik! Az egyetlen teendő, hogy karban kell tartani, megfelelő ápolással, kezeléssel, az étrend is sokat tud segíteni. Nem kapargatni, nem nyomkodni! Ha kezelhetetlenül nagy mértékű és gyulladásos aknés bőrrel állunk szemben, akkor érdemes orvoshoz fordulni!


13. Természetes kozmetikumokat használok!

Sajnos a "természetes összetevőket tartalmaz" kifejezést sok kozmetikai cég használja marketing céllal, azt sugallva hogy a termék maradéktalanul természetes, tiszta, nem allergén, jó minőségű összetevőkből áll. A természetes szó önmagában még nagyon kevés ahoz, hogy jó legyen a kozmetikum. Ugyanis minden kozmetikum tartalmaz természetes összetevőket. Már maga a víz is természetes anyag ami benne van. A másik hátulütője a dolognak, hogy sok olyan természetben előforduló anyagot is tartalmazhat, ami már nem kívánatos egy jó minőségű kozmetikumban, ilyen például a kőolajszármazékok, paraffinok stb...
Keresd inkább a natúr, vagy bio tanúsítvánnyal ellátott kozmetikumokat.


14. A ránctalanító krémeket nem szabad fiataloknak használni, mert hozzászokik a bőr!

Van egy rossz hírem! Egyik krém sem ránctalanít. A krémek csak a felhám néhány rétegéig hatolnak be, a ráncok pedig az irrha-bőralja rétegéből indulnak ki. Az érett bőrre való kozmetikumok hatóanyagaikban annnyiban különböznek, hogy olajokban gazdagabbak, dúsabbak, nem tartalmaznak olyan anyagokat amik a faggyútermelést csökkentenék. Persze nem célszerű fiatal bőrre érett bőrre való krémeket használni de nem azért mert hozzászokik, hanem mert más bőrtípusra való hatóanyagokat tartalmaz.


15. Az olcsó krémek ugyanolyan jók mint a drágák!

Nem jók! Mint ahogy óriási különbség van egy 1500 forintos kínai cipő és 22.000 forintos márkás cipő között is. És el kell hogy keserítsek néhány embert , a 3-4 ezer forintos krém is olcsónak számít. Igazán jó minőségű krémeket nem kapsz meg 8-10 ezer forint alatt. Ha beleveszed a termék, nagy és kiskereskedelmi forgalmazói százalékát, az áfát, a csomagolást, a marketing díjat,szállítást stb.... maga a krém ára csak néhány százaléka az összértéknek. Tehát egy 3000 forintos krémnél maximum 100-200 forintot kensz magadra tégelyenként. Ugye nem gondolod hogy ebből lehet minőségről beszélni?
És most kérlek ne írogassátok kommentbe, hogy sajnos sok ember csak ezt tudja megvenni, mert szegény. Ezzel tisztában vagyok és nagyon sajnálom hogy így van, de ez nem egy politikai cikk, hanem egy szakmai írás.

16. Csak csirkét eszem, mert a többi hús árt az egészségnek!

Tévedsz! A csirke semmivel nem egészségesebb, mint bármilyen más hús. A csirkéket nagyon sok esetben mesterségesen növesztik különféle hormontartalmú szerekkel, így többet árt mint egy jóféle marhasteak! Persze ez alól kivételt képeznek a háztáji természetes tartású csirkék, ezek nincsenek felturbózva, csak éppen nem valószínű, hogy a gyorsbüfék pultján ilyeneket találsz. Sok aknés bőrű vendéget leállítottam már a futószalag csirke mindennapos fogyasztásáról és el is múlt a bőrproblémájuk. Egyél változatosan, meggyőződésed, vallásod vagy ízlésed szerint bármilyen húst, csak nézd meg honnan származik!


17. Alapozót nem szabad nyáron használni mert rontja a bőrt.

Nem rontja, nem ég bele, nem árt. UV védelemmel van ellátva, véd a káros sugaraktól.

18. A smink alatt nem lélegzik a bőr!

Sokan haldokolnának ha ez így lenne. A dekorkozmetikumok óriásmolekulák, nem szívódnak fel, nem tömítenek, nem befolyásolják a bőrlégzést. Éjszakára viszont alaposan távolísd el.

19. Ezt a terméket annyira reklámozzák, biztos jó.

Vagy reklám, vagy minőség. A kettő együtt nemigen fordul elő. Túl drága lenne a gyártóknak.


20. Nem tudok lefogyni!

De tudsz!

21. Egy multi level értékesítéssel foglalkozó cégnek árulom a kozmetikumait, mindent tudok a szépségápolásról! (egy könyvelő)

Semmit nem tudsz!

Most már úgy érzem "le kell tennem a tollat", még rengeteg jó mondat jut az eszembe, de ha tovább írom regény lesz belőle. Szinte kifogyhatalan tárháza van a hallomásokból kreált tévhiteknek, úgyhogy ha valami kimaradt, írjatok és mi válaszolunk!


Összeállította: Moncz Henriette oktatókozmetikus, szakmai lektor a Wellmed Beauty tulajdonosa


Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista