15 OKT 2018

Bőrápolás 40 felett

Címkék:

Bőrápolás 40 felett

Az érett bőr ápolása más hozzáállást igényel mint a pubertás illetve a fiatalabb bőr ápolása. A bőr öregedése egyénileg változó lehet, sokan már a harmincas éveik elején észreveszik, hogy romlik a bőrük minősége, de van akiknél ez csak 40 év felett következik be. Tehát a bőr öregedése genetikailag is meghatározó, jó 10 éves eltérést is mutathat a bőr szerkezetének minősége azonos korú egyéneknél.
A bőr szépségét az életmód is nagymértékben befolyásolja, az egészségtelen étrend, a dohányzás, az alkohol, napkárosodás, különböző időjárási és fizikai tényezők is mind mind rontanak a bőr állapotán.

Bőrápolás 40 felett

A bőr öregedésének többféle jele látható:

- a bőr nedvességének csökkenése, szárazabb bőr
- a kötőszövet megereszkedése, lazább tónustalanabb lesz a bőr
- a kollagén rostok csökkenésével a szövet vékonyodik a bőr elveszti teltségét
- kialakulnak a szarkalábak, majd a mélyebb ráncok
- megjelennek az értágulatok, pigmentfoltok
- a pórusok tágabbak lesznek
- különböző növedékek jelennek meg a bőrön (fibrómák, éranyajegyek stb.)



Hogyan lehet ápolni, és megtartani a bőr fiatalságát?


A bőr ápolása és a bőrfiatalítás két különböző dolog. A bőr ápolása a bőrfelszínt érinti leginkább, a bőrfiatalításhoz az alsóbb szöveti rétegeket kell elérni, ami orvos-esztétikai módszerekkel lehetségesek. A bőr ápolása magában foglalja a bőr mindennapi letisztítását, időközönkénti leradírozását, napi krémezését, táplálását különböző szérumokkal, pakolásokkal. Az ápoláshoz tartozik a kozmetikus által elvégzett arckezelés is, ami nagyon fontos a bőrfelszín mélyrétegű ápolásához is. Azért is nagyon fontos szakemberhez fordulni időközönként, mert a kozmetikák repertoárjában minden bőrtípusnak megfelelő hatóanyagok megtalálhatóak, így a bőrünk biztosan a bőrtípusának megfelelő kezelést kapja, valamint az egyre fejlődő technikáknak, kezelőgépeknek köszönhetően még tápláltabb és regeneráltabb lesz a bőr. Nem beszélve a tudomány fejlődésével a szépségipar innovatív lépéseket tett az utóbbi 10-15 évben, és számos olyan hatóanyagot dobott a piacra, ami nagy mértékben hozzájárul a bőr szépségének megtartásában. Például: Hyaluronsav, növényi őssejtek stb.

Hogyan lehet megállítani az öregedést?

Megállítani sehogy. A bőr és ezen belül a sejtek öregedése elkerülhetetlen, de számos módszer létezik a lelassítására, illetve a bőr szöveteinek fiatalabb struktúrájának visszaállítására. Ehez jóval mélyebbre kell jutnunk mint a bőrfelszín, az öregedési folyamatok, az irrha és a bőralja rétegéből indulnak, amit ma már nem csak invazív sebészeti módszerekkellehet elérni, hanem a bőrfelszín megsértése nélkül különböző eljárásokkal (pl:lézer, villanófény, rádiofrekvencia stb) is megvalósíthatóak. Ez nagy előrehaladás a szépészeti eljárások tekintetében, mert ezek a módszerek, nem járnak sérüléssel, gyógyulási idővel. Ezek a módszerek arra a mechanizmusra épülnek, hogy a sejtek újratermelődését elősegítsék, megsokszorozzák a szövetállományt, a kötőszövet úgymond belülről töltődik fel visszaállítva a szövet tömörségét, rugalmasságát. Tudományosan is elismert tény,hogy ezekkel a módszerekkel 10 évet is tud fiatalodni a bőrszerkezet.


Milyen prevenciós lépéseket tehetünk?

Elsősorban a hidratálás az egyik legfontosabb lépés. A szervezet öregedésének egyik fő velejárója a nedvesség elvesztése, ami a legszembetűnőbben a bőrön látható, de a szervezetünk minden sejtje veszít a víztartalmából, ezért nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a folyadékpótlás igénye egyenesen arányosan nő az életkorunkkal.
Tehát akár tetszik, akár nem 40 felett minimum 2 -2.5 liter vizet meg kell inni, hogy szinten tartsuk a szervezet folyadékigényét.
A hidratálás kívülről is értendő, a bőrfelszínt is kötelező nedvességgel ellátni, persze nem az arc- mosás értendő ezalatt, mivel a víz nem megy át a bőrön ezt különböző emulziókkal, azaz arckrémekkel tehetjük meg.
Ha az arckrémeknél tartunk megemlíteném, hogy ránctalanító krém nem létezik. A mint ahogy em- lítettük a ráncosodás nem a felhám szövetrészéből indul, hanem mélyebbről..ide már a krémek nem jutnak el, a bőr barrier képessége miatt. Tehát mindig a bőrtípusnak megfelelő krémet hasz- náljuk: a vízhiányos bőrre hidratáló krémet ( minden bőr vízhiányos 40 felett!), zsírhiányos bőrre pedig tápláló és hidratáló krémet. A tápláló krémek olajokban gazdagabbak, csak akkor ajánlott ezeket használni, ha nem hajlamos zsírosodásra és miteszeresedésre a bőr! Csak jó minőségű, természetes és lehetőleg professzionális készítményeket használjunk!
A másik fontos lépés az egészséges életmód, mert az egészséges életvitel nemcsak a belső szer- veinkre van pozitív és életmentő hatással, hane a bőrünkre is! Ugyanis az is egy fontos szervünk! Az étrendünk tartalmazzon minél több vitamint és ásványi anyagot, a dohányzást, az alkoholt és a túlzott napozást mellőzzük, mert ezek indikátorként hatnak az öregedési folyamatokra.
Mikor kezdjük el a bőrfiatalítást?
A bőr sejtjei születésünk pillanatától fiatal felnőttkorig termelődnek, majd 25 éves kor után csökken a számuk. Tulajdonképpen ha 30 év körül elkezdjük a bőrfiatalító eljárásokat akkor az öregedési folyamatok megindulása hosszú időre kitolhatóak, de természetesen 40 éves korban is ideális el- kezdeni. Tehát minél előbb kezdjük el annál jobb állapotú marad a bőrünk. De semmiképpen ne várjunk addig amíg megöregszünk, mert a növényeket sem akkor kell elkezdeni locsolgatni, amikor már kiszáradt.

A Wellmed Beauty szakemberei tanácsod tudnak adni a bőr diagnosztizását követően, hogy melyik kezelés lenne a megfelelőbb az adott bőrre.

Moncz Henriette szakoktó kozmetikus


Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista