19 JÚN 2021

Ne égesd magad!!!

Címkék: UV védelem

Szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikus

Ne égesd magad!!!

Berobbant a nyár, és megkezdődött a kényszeres napozások időszaka, legyen bármilyen hőség, perzselő napsugárzás, forró kánikula.
Az UV index extrém magas értéket mutat mégis sokan égettetik magukat a kora délutáni izzó napsütésben, mert ez jár, mert ez kötelező...
A végeredmény pedig a I, II, III fokú napégés, ami jó esetben csak esztétikai problémát okoz, de sajnos nem kevés esetben megindul egy rosszindulatú bőrreakció, ugyanis ha a
a bőr felső rétege nem képes meggátolni az UV-sugarak mélyebb bőrrétegekbe való bejutását, akkor akár helyrehozhatatlan sejtkárosodás keletkezhet, aminek következtében rákos sejtek képződnek. Épp ezért nagyon fontos, hogy mindig védjük a bőrünket – a gyerekekét különösen!


De ha most nem is vesszük a súlyos következményeket, nézzük kozmetikai hatásait a féktelen napfürdőzésnek:
az UV-sugarak bejutnak a bőr alsóbb rétegeibe, ahol többek között gyulladást provokálnak (bőrpír, fájdalom), így több szabadgyök termelődik. Ennek eredményeképpen a kötőszövet tartósan károsodik, elveszíti rugalmasságát, aminek következtében drasztikusan ráncosodik, öregszik a bőr (photoaging). A bőr folyton száraz, és vízhiányos lesz. A sugárzás roncsolja a kollagén állományát, leállítja a kollagén és elasztin termelődést. A napégés egy másik következménye az öregségi foltok, pigmentfoltok megjelenése.

Na de akkor sohasem mehetünk napra????

Ezt a kérdést sokan felteszitek nekem, mintha a világ csak fekete vagy fehér lenne.
De igen! Napozhatsz!!
De ne a legádázabb napsütésben!
Ne órákon keresztül!
És ne fényvédelem nélkül!

Ha elkerülhetetlenül a szabadban kell lenned a 35-40 fokban akkor vedd figyelembe
AZ INTELIGENS NAPOZÁS SZABÁLYAIT!

- Pőre testedet mindig lásd el fényvédelemmel! Faktoros fényvédők, (naptej, protektív arckrém, fizikai fényvédők!
- Ne csak a faktorszámot figyeld! A készítményeknek UV A védelemmel is rendelkeznie kell, ezt jelzik a dobozon!
- A dél és 4 óra közötti napon való tartózkodást csökkentsd a minimálisra!
- Szűrve érje a nap a bőrödet: az árnyékosabb helyeket keresd, viselj kalapot, baseball sapit, bármit ami tudja kontrollálni az erős napsütést.
- Vigyázz, hogy csak rövid ideig érjen az erős napfény, többször kevesebb ideig érjen a sugárzás!
- A nap végén hidratáld a bőrödet amennyire csak lehet ( hidratáló krémek,szérumok, balzsamok)
- Fogyassz minél több Béta-karotint tartalmazó ételt, italt, ez jó hatással van a melanin termelődésre, csökkent a leégés veszélye, és gyorsabban, egyenletesebben barnul a bőr.
- Ha már kicsit is leégtél, vagy megpirultál, ne menj aznap már napra!

Hidd el ezek mellett is szép barna szined lehet a nyáron! SŐT! Így marad csak igazán szép a bőr! Én is szeretem a napot, a szabad levegőt, kell is, hogy D vitamin termelődjön a szervezetben, nem kell a négy fal között elteljen a nyár! Csak legyél következetes, és felkészült!
Mellesleg már nem divat a szénné égett bőr!

Amikor eljössz hozzám én mindent megteszek, hogy ép, egészséges, hibátlan bőröd legyen! Kérlek vigyázz rá TE is!!!!!Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista