20 JÚL 2022

Szépségápolási tévhitek a kánikulában

Címkék:

.

Szépségápolási tévhitek a kánikulában

Szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikus



Berobbant a kánikula, egymást érik a hőségriasztások a forró napokon. A tartós hőség jelentős fizikai, mentális és érzelmi megterhelést jelent, amire érdemes a megfelelő ­óvintézkedésekkel felkészülni. Mit tehetünk azért, hogy a legforróbb napokat a legkevesebb szenvedéssel vészeljük át? Lássuk mik azok a tévhitek amelyekkel szakemberként a leggyakrabban találkozom.



Magas faktorú naptejjel bátran napozhatok!


A fényvédő készítmények ugyan védenek egy bizonyos mértékig, de nincs 100%-os védelem. Az extrém magas UV sugárzást nem lehet kivédeni, csak úgy ha kerüljük a napot. A fényvédő krém minőségétől és védőképességétől függően egy kis ideig elkerülhetjük a leégést, de az a biztos, ha minimálisra csökkentjük a napon való tartózkodást, illetve kis időintervallumokat töltünk a napfényben. A legtöbb napkrém víztaszító hatású, zsírosabb készítmény, de elég hamar leoldódik a vízben, tehát vízből távozva újból be kell kenni testünket, különös figyelmet fordítva az arc, dekoltázs vállak és hát részre, mert leginkább ezek a testrészek vannak kitéve az erős sugaraknak.Fényvédő készítményeknél ne a faktorszámot figyeld, hanem a fényvédelem mértékét, és hogy véd e az UV A sugarak ellen a készítmény! A naptejeken keresd a high protection és a bekarikázott UVA feliratot!


35-40 fok meleget csak vízparton lehet kibírni!


Sajnos ez a magas UV sugárzás sem a vízben, sem a víz közelében nem jó, sőt még veszélyesebb a bőr és a szervezet számára. Az UV fényt a víz visszaveri, a víztükörről visszaverődő napsugarak összegződnek a természetes sugárzással, így dupla sugárzás éri a testünket. A hűvös vízben tartózkodva kevésbé érezzük melegnek a kinti hőmérsékletet, de ne feledjük hogy ez csak a hőérzetünket változtatja meg, a nap ugyanúgy éri bőrünket a víz felszínén és a vízből kiemelkedve. Különösen védjük szemünket az erős napsütésben, az szűretlen UV fény szemkárosodáshoz vezet!
A legjobb ha ezeket a napokat inkább a hűvösebb helyeken, légkondícionált szobában vészeljük át. Ha elkerülhetetlen a szabadban való tartózkodás akkor, keressük az árnyékos helyeket, illetve védjük bőrünket maximálisan, fényvédő készítményekkel, megfelelő ruházattal, napszemüveggel, kalappal! Ez nagyon fontos!!


Minél kevesebb ruha legyen rajtam!


Sokszor azt gondoljuk, hogy a nagy forróságban a pántos top, és a forrónaci a legmegfelelőbb viselet. De így tesszük ki a bőrünket és a testünket a legnagyobb ártalomnak. Ráadásul sokszor belepréseljük magunkat egy szteccs ruhadarabba, amitől még jobban átmelegszik a test, a műszálas anyagoktól fokozódik az izzadás, légszomjat érzünk. Vegyünk példát a sivatagban élő emberekről, akiknek már nagy tapasztalatuk van 40 fokos hőség legmegfelelőbb öltözékéről. Öltözzünk szellős, lezser, természetes anyagból készült, leginkább világos színű öltözetbe, ami védi a melkast, a vállakat. A vékony légáteresztő anyagok védenek a napfénytől és a hőségtől, a fekete testhezpattanós öltözéket tegyük el a kicsit hűvösebb napokra.


Permetezem magam vízzel a forróságban!


Igen, ez tök jó hűs érzést kelt a testnek, de vigyázat! A magunkra locsolt víz, a vízcseppek formájában nagyítóként működik, azaz az ultraibolya (UV) sugárzás felerősödik a vízcsepp fókuszálása által. A cseppek alatt megnő a pigmentálódás veszélye, és barna foltok kialakulásához vezet. A napfoltok elkerülése érdekében oszlassuk el a vízcseppeket a bőrön, vagy töröljük meg testünket törülközővel. Az is segít, ha vizes testtel mozgunk, mert úgy nem egy szögből éri a testen lévő vízcseppeket a napfény, így a nagyító elv nem érvényesül.


Nem baj ha leégek egy kicsit, majd bebarnul a bőröm!


Ez az a mondat amire az összes bőrgyógyásznak és kozmetikusnak feláll a szőr a hátán!
De! Baj ha leégsz!!! A I, II, III fokú napégés, jó esetben csak esztétikai problémát okoz, de sajnos nem kevés esetben megindul egy rosszindulatú bőrreakció, ugyanis ha a bőr felső rétege nem képes meggátolni az UV-sugarak mélyebb bőrrétegekbe való bejutását, vagyis leégsz, akkor helyrehozhatatlan sejtkárosodás keletkezik, aminek következtében rákos sejtek képződhetnek.
A leégés növeli a bőrrák (melanóma) kockázatát, de még leégés nélkül is sok negatív hatással kell számolnunk a védelem nélküli napfürdőzés során. Főleg az UVA sugarak tehetők felelőssé a bőr korai öregedéséért, amit úgy hívunk, hogy Photoaging.
A sugarak roncsolják a bőr kollagén állományát, leállítják a kötőszövet kollagén és elasztin termelését. Ezért sokkal ráncosabbak a sokat napozott, szoláriumozott emberek. Minél idősebb a bőr, annál jobban kell vigyázni a napozással, hiszen az idősebb bőr kevesebb kollagén rostot tartalmaz.

Ha mégis leégett a bőr akkor ügyeljünk rá, hogy aznap már ne menjünk napra és a következő 1-2 napban is kerüljük az UV sugárzást! A leégett bőrre tegyünk nedves borogatást, és kenjük be hűsítő, panthenol tartalmú készítményekkel. Ha nagyfokú a leégés vegyünk be gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tablettát, és forduljunk orvoshoz.



Fehér a bőröm, elmegyek szoliba, hogy megalapozzam a nyári szinem!


Ugye tudod, hogy a gyors barnítás érdekében a szolárium a napnál lényegesen erősebb UV sugárdózist ad le, ami az egyenlítői déli napfény sugárértékének felel meg?!
Ezek a készülékek legnagyobbrészt UV-A sugarakat bocsátanak ki, és csak 1-3% -ban adnak le UV B sugarakat. Hatásukra elsődlegesen olyan pigmentek, azaz festéksejtek keletkeznek a bőrben, amelyek nem védik megfelelően a sejtjeinket.
Míg ugyanis az UV-B sugarak által képződő festékszemcsék (melaninok) a sejmagot védik– ha elég a fényből, bőrpírral jelzik is a veszélyt.
A szoláriumban elnyert barnaság nem véd napozáskor a leégéstől, ugyanúgy leéghetsz, mint szolárium nélkül! Az egyenletes és hasznos melanin réteg eléréséhez, többször kevesebb ideig tartózkodj napon, és lassan szoktasd hozzá a bőrt a napfényhez. Az így kialakult barnább bőr, már kellő védelmet nyújt a megfelelő óvintézkedések mellett a napon tartózkodáshoz, emelett sokkal természetesebb barna tónust ad, a szolárium által kapott szürkés-vörös bőrszínhez képest.

Nem véletlen tehát, hogy a szakmai szervezetek, az európai országok bőrrák elleni harcra alakult szakmai szövetsége), az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság a magyar bőrgyógyászok nagy részével együtt alapvetően sem kozmetikai célból, sem
a jó közérzet növelésére, sem betegség megelőzésre nem tartják indokoltnak a
szoláriumok használatát. Sőt, arra is többször felhívták a figyelmet, hogy a szoláriumokból
leadott mindkét sugárféleség – a hosszú hullámú UV-A és a rövidhullámú UV-B
sugarak – egyértelműen felelőssé tehető a bőrrák kialakulásáért, s hogy a gyakori
és a szükségesnél nagyobb sugárdózis nem csak a bőrt, hanem az immunrendszert
is károsítja.


Napozás előtt ki kell nyomkodni a mitteszereket, mert különben beleég a bőrbe!


Ezt már nagyon sokat hallottam, de fel kell, hogy nyissam a szemeteket, a mitteszer NEM ég bele a bőrbe! A mitteszerek faggyúképződmények. A faggyú a meleg hatására kissé olvadni kezd, ilyenkor kicsit zsírosabb is a bőr. A nap a bőrfelszínt ugyan meg tudja égetni, de ennek semmi köze nincs a mitteszerekhez. A bőröd rendszeresen tisztíttasd, ne csak napozás előtt! Sőt! A frissen kinyomkodott, kissé heges bőrön az erős napsugárzás komoly károkat okoz, a bőr könnyebben megég a hámsérülés következtében és foltos lesz!



Strandolás előtt legyantázom magam!


Ez is mindig az utolsó pillanatra marad, ugye? Persze, az ember lánya nem megy ki szőrösen a strandra, de ezt mindenképp pár nappal a napozás előtt kell elvégezni. Ugyanis a gyantázással mikrosebek keletkeznek a bőrön, ami azt jelenti, hogy kis pontokban védtelen a bőrfelület. Ha közvetlenül a gyantázás után éri a napsugárzás a bőrt, akkor csúnyán meg tud égni, és a bőrfeszín foltos és pöttyös lesz. Másrészt pedig ilyenkor megnő a fertőzésveszély a szőrtüsző körül, ami szőrtüszőgyulladást okoz. Férfiaknál az arcszőrzet borotválására is ez a szabály, ne közvetlenül napozás előtt borotválkozz. A borotva is apró hámsérüléseket okoz, főleg az erős arcszőrzet esetében, így szintén nem javasolt utána erős napsütésben tartózkodni.


Eltávolítok mindent a bőrömről napozás előtt, mert különben foltos lesz!


Az rendben van, ha nem megyünk ki a napra talpig esti sminkben, de óvatosan a lemosással. Ha teljesen letisztítjuk az arcbőrt, akkor eltávolítjuk a bőrfelszíni emulziót (védő lipid réteg), ami pont arra hivatott, hogy védjen a környezeti hatásokkal szemben. A mai korszerű make up termékek, egyrészt fizikai fényvédőként szolgálnak, megakadályozzák a láthatatlan vízleadást és minden tévhit ellenére nem lépnek reakcióba a napfénnyel. Tehát pont ellenkezőleg, egy könnyű alapozó védelmet szolgáltat a bőrnek, és nem attól leszel foltos, hogy magadon hagyod, hanem attól ha lemosod. Ha mégis így teszel, gondoskodj a megfelelő fényvédelem utánpótlásáról! Tehát napkrém kötelező!




Gyorsan le kell fogynom mielőtt fürdőruhát veszek fel!


Jelentkezzen az akinek sikerült már pár nap alatt beach body-t szereznie? Lefoglalsz egy nyaralást egy szuper tengerparton, és utazás előtt fejben összeállítod mit veszel fel. Esetleg veszel egy új fürdőruhát, felpróbálod és rájössz, hogy a sok nassolás nyomot hagyott a csodás testeden. Jöhet a pánikszerű fogyókúra és a cellulitkezelés. Sokszor hallom a vendégeimtől ezt: -Jövőhéten megyek nyaralni, ugye jöhetek minden nap? Ugye addigra fog látszani valami? - Nem Drágaságom! Ha szeretnél ledobni pár kilót, minimum 2 hónappal az esemény előtt el kell kezdened diétázni! A pár napos koplalástól nem fogysz, csak ideges leszel, mert a szervezet metabolizmusa nem erre van kitalálva. Az egyoldalú energiaszegény étrend, rossz hatással van a szervezetedre, és a szellemi teljesítőképességed is csökken. A gépi alakformáló kezelések ugyan tudnak látványos eredményeket hozni a kötőszövet simaságát illetően, de ezt is legalább 3-4 héttel az utazás előtt el kell kezdeni.
De a javaslatom inkább az, hogy egész évben táplálkozz tudatosan, mozogj sokat, mert minden évben lesz nyár, ez nem jön váratlanul, mint egy felhőszakadás, tehát van időd egész évben felkészülni rá! :)


Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista