12 SZE 2022

Szépségápolási trendek amitől idősebbnek látszol!

Címkék:

Szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikus


Egy bizonyos kor betöltése után szinte minden szépészeti művelet arról szó, hogy fiatalabbnak lássanak korunknál, de sokszor minden igyekezet ellenére épp az ellenező hatást lehet elérni egy egy lépéssel.
Az alábbi cikkben összeszedtem nektek azokat a leggyakoribb szépészeti hibákat amikkel éveket öregítesz magadon!

Szépségápolási trendek amitől idősebbnek látszol!

1. Túl vastagon formázott szemöldök


A szemöldök az egyik legszembetűnőbb részlete arcunknak, feladata hogy keretezze az arcvonásunkat, kiemelje a szemformát. A nagyon vastag és sötét szemöldök kemény és durva látszatot kölcsönöz arcvonásoknak illetve férfiassá teszi a kinézetet. Bár a mai divat szerint a természetes vonású a kissé határozottabb szemöldököt részesítjük inkább előnyben, ellentétben a 20-as 30-as évekbeli ceruzavékony szemöldökkel, de meg kell találni azt az egyensúlyt ami egyrészt arckarakterünkkel, bőr-haj és szemszínünkkel harmonizál, és nem pedig elnyomja az arc többi részleteit.


2. Túlzásba barnított bőr


A túlzásba vitt napozás, szoláriumozás nemcsak a bőr állapotára van visszafordíthatalanul romboló hatással, hanem esztétikailag is több évvel idősebbnek tűnik az aki hosszú időn keresztül mértéktelenül barnítja magát. A 80-as 90-es évek divatja szerint minél barnább volt valaki, annál menőbb volt, és ha nem a napon égette magát feketére akkor a szoláriumban tette ezt meg.
Ma már minden értelmes ember tudja, hogy a napozás-szoláriumozás káros és öregít! A nagy mennyiségű UV fény nagymértékben károsítja a sejt DNS-ét, kollagénromboló hatású, szárítja, vastagítja és ráncosítja a bőrt, emellett nagyobb kockázattal fordul elő rosszindulatú bőrdaganat. Ma már nem az elégetett bőr a divat, hanem az egészséges bőr, legyen akár világos tónusú, vagy kreol árnyalatú.


3. Túl sok BOTOX vagy feltöltés


Igen, igen, akár mennyire is hihetetlen de némely orvosi szépészeti kezelés az elvárások ellenére öregít! A ráncok célirányos eltüntetése még nem vezet a fiatal bőr eléréséhez, sőt sokszor a túlzásba vitt beavatkozásoktól az arc erőltetett, mű és “izzadságszagú” kinézetet von maga után, amiről ordít, hogy ‘öregszem, de nem tudom elfogadni!!’
A fiatalos külső megtartása soktényezős feladat, ami kiterjed a egészséges mentalitás, energikus, fitt külső, és egészséges bőrszerkezet fogalmára. Ez utóbbiról szólnék néhány szót röviden. Az egészséges fiatalos bőr tömör, optimális a nedvességtartalma, a kollagén és elasztin állomány pedig kitölti a szövetszerkezetet, a bőrfelszín pedig homogén, egységes színezetű. Az arc élvonalai határozottak, a mandibula (állkapocscsont) láthatóan elkülöníti az arcrészt a nyaktól. A kor előrehaladtával a sejtek megfogyatkoznak, a bőr meglazul és elindul lefele a nyak irányába, elmosva az arc vonalait. Igazából ez nyújtja leginkább az öregítő látványt az arcon, nem pedig a ráncok. Vegyük példának az olyan sármos 40-50 feletti férfiakat, akik mély ráncokkal is nagyon vonzóak!
A fiatalos bőr mimikai izomzata mozgékony, és dinamikus kifejezésű. A túlzásba vitt és az egész arc mimikát lebénító BOTOX injekció, pont ezt a mozgást akadályozza meg, amitől a megjelenés merev, enervált kifejezést fog sugározni. Gondoljunk bele, amikor egy idős ember mozgását utánozzuk akkor lelassult merev mozgást mímelünk. Ugyan így a merev arckifejezés öregít!
Ha pedig túlzásba vitt hyaluronsav feltöltésről beszélünk, akkor bőr agyontöltött, felpuffadt hatású lesz, ami inkább egy alkolista benyomását teszi, és cseppet sem fiatalítja a kinézetet, mivel semmi fiatalító hatása nincs a bőrszerkezetre.
Tehát a felöltés és a BOTOX nem bőrfiatalítás! Korrekcióként lehet használni, indokolt esetben.
A bőr állapotának javulását a bőrfiatalító kezelések hozzák amik a bőr sejtjeinek megsokszorosításával, a bőrszerkezet javulását hozzák. Ilyenek a kollagén indukciós eljárások, a lézerek, rádiofrekvencia, IPL, fókuszált UH..stb.

4. Hosszú sűrű műszempilla


A természetes dús szempilla gyönyörű. Kiemeli, nagyítja, és dinamikát ad a szemformának. Ellentétben az épített szempilláknál a ‘kevesebb több’ szabály lép életbe. Nincs annál kiábrándítóbb, ha szempillák helyett sűrű partvis pislog vissza ránk. A természetellenesen hosszú és sűrű szempilla, olcsó és mérhetetlenül proli kinézetet ad viselőjének. Az éjszakai “munkások” és a transzvesztik védjegyeként tartott szempilla sörény cseppet sem vonzó, az igéző pillantás helyett igénytelen és erőltetett hatást kelt. Nem beszélve arról, hogy egy idő után lepotyog, hiányos, kócos, kusza drótkefe lesz szempillák helyett. Ha a saját szempillád nagyon rövid és ritka akkor megoldás lehet a műszempilla, de csakis a természetes hatású, egy kicsivel hosszabb méretben a saját pilláknál. Csakis megbízható profi szakembert válassz!!


5. Túl sok alapozó


Ha a bőr ápolatlan, sokszor a túlzott mértékű alapozó és púder használatával próbálják eltüntetni a bőrhibákat. A többrétegű vakolat benyomását keltő alapozás beleül a ráncokba, darabos hatást kelt. Ha nincs jól eldolgozva a korrektor és az alapozó akkor a finom szarkalábak is mély ráncokká válhatnak. Sokszor az okozza a problémát, hogy nem megfelelő fényviszonyok mellett történik a sminkelés, ami a nappali fényben teljesen más hatást kelt, foltos hatású lesz és sokszor élesen elhatárolódik az arc élvonalától, így az arcbőr árnyalata más lesz mint a nyak.
A make up ugyan egységesíti az arcbőrt, kiemeli a vonásokat, de mindenképp az egészséges, ápolt bőr elérésére kell elsősorban törekedni.


6. A bőrszíntől több árnyalattal eltérő alapozó


Az alapozó kiválasztásánál figyelnünk kell arra, hogy a bőr színének, tónusának megfelelő színt válassz.
Az alapozónak úgy kell kinéznie, hogy ne is lehessen észrevenni, és az arcon a smink helyett az egységes bőrnek látszódjon. Ha túlvilágos alapozót választasz, akkor sápadt, rizsporos benyomású képet mutatsz, beteges hatást kelt. Ha túl sötét akkor az kiemeli az arc előnytelen vonásait, és plusz évekkel gazdagodhat a kinézeted. Nagyon fontos a tónus kiválasztása, pl.hogy rózsás, vagy sárgás színárnyalatú e a bőröd. Ha nem a megfelelő árnyalatot viszed fel, az nemcsak előnytelen, hanem felhívja a figyelmet a szakszerűtlen sminkelésre.

7. A szem helytelen kifestése


Ha nem megfelelően sminkeled a szemvonalat akkor az ellenkező hatást éred el vele. A túl erős és sötét szemfesték főleg a nappali fényben nagyon drámai hatást kelt. A kék és a zöld szín, kevés nőnek áll jól, sokan azt gondolják, hogy kiemeli a szemszínt, de épp ellenkezőleg, eltompítja és elvonja a figyelmet a szemről. Sosem szabad szemöldökig ugyanazt a színt használni, több színnel árnyalni és satírozni kell a fiatalos és tökéletes hatás eléréséhez. A szemhélytus használata, csak profi kezeknek való, ha nem tudsz tökéletes ívű, vékony vonalat húzni, akkor hagyd el ezt a lépést. Ha pedig az alsó íven kihúzod a szemed az összenyomja a szemed, lefele húzza a tekintetet, kiemeli a karikákat, amitől öregebbnek és fáradtabbnak látszol. A fiatalos hatás eléréséhez lágyítani kell a vonalakat, a megfelelő árnyalat kiválasztása csodákra képes.


8. Fekete árnyalatok a ruhában, sminkben


Tudvalevő, hogy a fekete szín öregít. Persze nem mindegy, hogy nappal vagy este viseled őket. Egy nyitott koktélruha, vagy egy egy fekete ruhadarab vagy kiegészítő még nem tesz öreges benyomást, de ha tetőtől talpig minden ruhadarab fekete vagy sötét árnyalatú akkor bizony korosabbnak látszol. Minél idősebb vagy, annál jobban részesísd előnyben a szines, vagy világosabb ruházatot. A make up kiválasztásánál is ugyanez a helyzet, a sötét szemhély, szemöldök, szájszín idősebb látszatot kelt.

9. Rosszul megválasztott frizura


Az egyik legszembetűnőbb viseletünk a frizura. Egy jó hajviselet éveket fiatalíthat, de ha rosszul választunk, vagy elhanyagoljuk hajunkat az akár évtizedeket is öregíthet megjelenésünkön. Megszámlálhatatlan lehetőség van a legújabb trendek között, amit korunknak, személyiségünknek, arcformánknak és alkalomnak megfelelően választhatunk, de fontos, hogy szakszerűen vágassuk, ápoljuk hajunkat. Csak az egészséges haj lesz fiatalos, és bármilyen színt is választasz sose hagyd vastagon lenőni, mert attól rendkívül elhanyagolt lesz a kinézeted. Divatos mostanában az ezüst színű hajszín.. de bármennyire is szereted, ez a hajszín erőteljesen öregít. A hamvasszőkével is vigyázzunk, minél idősebb vagy annál kevésbé áll jól a nagyon világos szőke. Egy kor után inkább öregít, mint fiatalít. Szintén kerüld a túl barna bőr és túl világos haj kombinációt.


10. Csillogó bőr


A csillogó fénylő bőr nem ugyanaz mint az fiatalos ragyogás. A zsírosan fénylő bőr elhanyagolt benyomást tesz, kiemeli az előnytelen vonásokat. Nagyítja az orrot, megvilágítja és mélyíti a szem alatti árkot, kiemeli í mimikai ráncokat. Sokan vásárolnak fénylő hatású alapozót, de vigyázat ez csak tökéletes arcformánál vagy alkalmi fotókon, megfelelő fényviszonyok között áll jól. Könnyen előfordulhat, hogy inkább túlhajszolt, izzadó bőr látszatát kelti, ahelyett hogy friss és energikus kinézetet adna. Ha olajos típusú a bőröd, körültekintően válassz arckrémet, csak hidratáló és faggyúműködést szabályzó terméket használj, sok anti aging termék tartalmaz növényi olajokat, ami még zsírosabbá teszi a bőrt. Használj napközben mattító alapozót és púdert.


11. A száj természetes színénél világosabb rúzs


Még a fiataloknak sem ajánlom, idősebb korban pedig kifejezetten kerülendő. A világos szájszín élettelen hatást kelt, mintha a sírból jött volna vissza a viselője. A zombifilmekben is világosra maszkolják a feltámadt holtakat, tehát ha nem szeretnél hullának látszani, akkor ne használj világos vagy matt fényű rúzst.


12. Vékonyra szedett, ritkás szemöldök.


Néhány évtizeddel ezelőtt divat volt a vékony csíkra szedett szemöldök, de ez ma már idejemúlt, inkább a természetes hatású szemöldököket részesítjük előnyben. A szép szemöldök tömör szálú, belül vastagabb, kifele ívesen vékonyodik. A vékony, alig-alig látszó szemöldök öreges hatást kelt. Ha eredendően ritka szemöldököd van akkor érdemes korrigálni szemöldökceruzával, vagy tartósan sminktetoválással.

13. Teljesen kiszedett szemöldök a tetoválás alatt


A sminktetoválás nemcsak a tartóssága miatt népszerű, hanem korrigálni tudja a szemöldökvonal hibáit, új ívet adhat a határozatlan vonalaknak, illetve színben is frissíti a szemöldököt.
Valamiért mégis sokan kihúzogatják, vagy leborotválják a saját szőrzetet és csak a tetovált szemöldökvonal kerül előtérbe. Ez nagyon természetellenes, még akkor is ha szépen elkészített tetoválásról van szó. Az asszimetrikus, vagy túl magasan, vagy halánték irányban túlhúzott szemöldökökíveknél pedig ordít a hiba, felhívja a figyelmet az elrontott tetoválásra. A szemöldöktetoválásnak nem az a lényege, hogy rajzoltassunk egy új vonalat az arcunkra, hanem hogy a meglévő szemöldököt kiemelje, korrigálja. (kivétel, ha egy betegségből adódóan, nincs saját szőrzet) Az önmagában virító szemöldökrajz, mű hatást kelt, bohócszerűvé teszi az arcot.


14. Erős szájkontúr


Már nem divat az erős szájkontúr, ma már idejemúlt az olyan kontúr rajzolása ami külön él a szájtól. Ha ki akarod emelni a szájvonalat akkor plasztikusan kell árnyékolni, az éles vonalat el kell mosni a száj belseje felé. Erre akár szájfényt vagy rúzst is felvihetsz, de figyelj arra hogy el legyen satírozva a körvonal.



15. A szépségápolás hiánya


Utoljára, de cseppet sem utolsósorban pár szót szólnék a szépségápolás fontosságáról. Ha valakinek nincs is igénye fiatalosnak látszani , akkor is érdemes egy kicsit foglalkozni a külsővel, hiszen meghatározó társadalmi elvárás az igényes megjelenés akár a munkahelyen, akár a magánéletben. Számos kutatás bizonyítja, hogy a vonzó külsővel rendelkező emberek sikeresebbek. A vonzó kifejezés elég tág fogalmat jelent, nem elsősorban az egykaptafára készített fotómodell külsőt jelenti. Vonzónak lenni azt jelenti, hogy harmonikus külsővel és pozitív kisugárzással rendelkezel. Súlytól, genetikától, származástól és kortól függetlenül. A velünk született genetikai jellemzőket nem feltétlenül tudjuk megváltoztatni, de már számos lehetőség van a kezünkben, hogy az esetleges előnytelen külső részleteket elfedjük, korrigáljuk, és egy jó megjelenésű, egészséges külsőt varázsoljunk magunknak. A kor előrehaladtával sajnos előnytelenül változik a külsőnk, de az időben elkezdett prevenciós lépések szépségápolási rutinok, kezelési formák (pl, bőrfiatalítás, pigmentfoltok eltávolítása, arclifting…stb) sok sok évet vissza tud adni a fiatalos megjelenésünkből. A leginkább öregítő tényezők a korosodás miatt kialakult lógó, petyhüdt bőr, ráncok, foltok, értágulatok, növedékek megjelenése, de a szépségipar és tudomány jóvoltából ezekre mind van már megfelelő megoldás.
Ha szépségápolásról és bőrfiatalításról beszélünk, számomra az elsődleges szempont mindig a természetesség megtartása, kezeléseim, javaslataim mindig az egészséges és természetes szépség elérésére fókuszálnak, akár a bőrszerkezet javításáról, esztétikai bőrhibák korrigálásáról legyen szó.



Moncz Henriette
szakoktató kozmetikus


Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista